Geïnformeerde toestemming
-
Op deze pagina vindt u meer informatie over uw verblijf en de geïnformeerde toestemming voor noodzakelijke procedures. Het is belangrijk dat u hiervan op de hoogte bent.
-
Soms zal de hoogdringendheid van de situatie niet toelaten om ingrijpende interventies (bv. een dringende ingreep) op voorhand met u te bespreken. Dan zal de arts in eer en geweten handelen in het belang van de patiënt. Uiteraard zal nadien alle noodzakelijke informatie gegeven worden.
-
Wij gaan er vanuit dat u via deze weg hierover voldoende geïnformeerd wordt.
Hebt u nog vragen? Stel ze dan ook zeker aan een van de zorgverleners.
Welkom op onze afdeling
U of uw naaste bent opgenomen op een van de twee medisch intensieve zorgafdelingen die verbonden zijn met de dienst algemene interne geneeskunde, waar patiënten verblijven met een ernstige acute ziekte of een hoog risico daarop. Deze ziekte of aandoening vereist extra monitoring of een intensieve behandeling.
Binnen deze dienst zijn er twee intensieve zorgafdelingen: intensieve zorg 1 (huidige afdeling) en intensieve zorg 2.
Binnen UZ Leuven zijn er nog andere intensieve zorgafdelingen, die verbonden zijn met de dienst intensieve geneeskunde (intensieve zorg 5, intensieve zorg 6, intensieve zorg 7 en intensieve zorg 8) of de dienst hart- en vaatziekten (intensieve zorg 4). Al deze afdelingen werken nauw met elkaar samen.
Om uw verblijf of dat van uw familielid zo vlot en aangenaam mogelijk te laten verlopen, vindt u op deze pagina de meest noodzakelijke informatie. Wij hopen dat deze info een goede leidraad is voor u en uw naasten tijdens uw opname op onze afdeling.
Hebt u nog vragen?
-
Dan kunt u altijd terecht bij de verpleegkundige die voor u of voor uw naaste zorgt.
Uw verblijf op een intensieve zorgafdeling
Op een intensieve zorgafdeling wordt de gezondheidstoestand van de patiënt voortdurend nauwlettend bewaakt. Het team van zorgverleners doet er alles aan om de patiënt zo goed mogelijk te behandelen. Soms zijn gespecialiseerde onderzoeken of behandelingen noodzakelijk.
Klik hieronder om meer te lezen over wat er allemaal komt kijken bij intensieve zorg.
Om de patiënt voortdurend te kunnen bewaken, maken we gebruik van een bewakingstoestel of monitor. Via die monitor houden we verschillende belangrijke lichaamsfuncties in het oog, zoals het hartritme en de bloeddruk. Om dit te kunnen opvolgen, wordt vaak een katheter (buisje) in een of meerdere aders geplaatst.
Tijdens een behandeling op intensieve zorg kunnen verschillende apparaten gebruikt worden. Zo hebben vele patiënten lange of korte tijd nood aan ondersteuning van de ademhaling. Daarvoor wordt een beademingstoestel gebruikt dat verbonden is met een beademingsbuisje, dat door de mond naar de luchtpijp gaat. Tijdens deze behandeling kan de patiënt niet spreken. In deze fase van de behandeling worden sommige patiënten ook in een diepe slaap gehouden. Daarnaast gebruiken we soms apparaten die de werking van het hart of de nieren (tijdelijk) overnemen.
Krachtige medicijnen spelen uiteraard een belangrijke rol in een behandeling op intensieve zorg. Deze medicatie wordt toegediend via een katheter (buisje) in een grote ader. Meestal wordt deze katheter in de hals of net onder het sleutelbeen geplaatst. Voor het comfort van de patiënt worden vaak pijnstillers of rustgevende (angstwerende) medicijnen toegediend.
Tijdens de behandeling gebeuren verschillende onderzoeken:
- dagelijks onderzoek door de arts
- op regelmatige basis onderzoek van bloed en urine
- indien nodig onderzoeken met behulp van apparaten: radiologische onderzoeken (RX- of CT-scan, echografie), kijkonderzoeken (bronchoscopie, gastroscopie, coloscopie) ...
Al deze onderzoeken zijn nodig voor een optimale behandeling, ook al kunnen ze een risico inhouden. Dat is afhankelijk van de algemene gezondheidstoestand van de patiënt.
Het is belangrijk om weten dat de bewegingsvrijheid van de patiënt licht beperkt wordt, meestal wanneer die beademd wordt via een beademingstoestel. Dat doen we om de veiligheid van de patiënt te garanderen. Om dezelfde reden kan het nodig zijn om een patiënt te fixeren als die in de war zou geraken door ernstig ziek zijn of als gevolg van een probleem in de hersenen.
Informatie via de zorgverleners
Het behandelende team houdt de patiënt en de naasten zo goed mogelijk op de hoogte van de evolutie van de gezondheidstoestand van de patiënt. Dit gebeurt voornamelijk tijdens de bezoekmomenten en bij belangrijke wijzingen ook telefonisch naar één contactpersoon van de familie.
Als dat kan, wordt de patiënt op voorhand ingelicht over geplande en/of bijkomende onderzoeken en operaties. Het kan gebeuren dat de zorgverleners met spoed moeten ingrijpen, en dat de situatie dan niet toelaat om dit vooraf met de patiënt te bespreken. In dat geval zal de arts in eer en geweten handelen in het belang van de patiënt of zijn vertegenwoordiger. Nadien wordt uiteraard de nodige informatie gegeven.
Uw kamer
Op deze afdeling kunnen mannen en vrouwen op dezelfde kamer verzorgd worden. Er is ook geen onderscheid tussen een- en tweepersoonskamers. De eenpersoonskamers worden in de eerste plaats gebruikt voor patiënten die in isolatie moeten verzorgd worden.
In de kamer mogen foto's, tekeningen of kaartjes opgehangen worden om een meer vertrouwd aanvoelende omgeving te creëren.
Bloemen en planten zijn niet toegelaten omwille van het infectierisico.
Adres
Ligging en bereikbaarheid
Bezoek op een intensieve zorgafdeling
Bezoekuren
-
Vanaf mei 2024 test deze afdeling de haalbaarheid van uitgebreidere bezoekuren, die in het najaar wordt geëvalueerd.
-
Bezoek is elke dag mogelijk op vaste tijdstippen:
- om 13 uur (tot uiterlijk 15 uur)
- om 19 uur (tot uiterlijk 20.30 uur)
-
Bezoek is beperkt tot twee bezoekmomenten per dag.
Kom met maximaal drie bezoekers per patiënt tegelijkertijd.
-
Kinderen jonger dan 12 jaar komen niet op bezoek.
- In uitzonderlijke gevallen is bezoek van kinderen wenselijk en wordt dit ook toegestaan. Dit kan na overleg met de hoofdverpleegkundige.
-
Bezoekers zijn steeds aanwezig bij de start van het bezoekuur (13 uur of 19 uur).
- Het is mogelijk dat bezoekers even moeten wachten in de wachtruimte. Er komt steeds een zorgverlener langs om u binnen te laten.
- Bezoekers zijn niet verplicht om het volledige tijdsslot te blijven. Kom gerust een half uurtje op bezoek.
-
Zorgverleners kunnen u altijd vragen om de kamer even te verlaten om de nodige zorgen te kunnen uitvoeren, ook tijdens bezoekmomenten.
-
Alle uitzonderingen op de standaard bezoekmomenten kunnen aangevraagd en besproken worden met de hoofdverpleegkundige van de dienst en/of supervisor van de afdeling.
Eerste bezoek
Het eerste bezoek aan een patiënt op een intensieve zorgafdeling kan confronterend zijn, door de apparatuur rond het bed en de verschillende slangetjes, verbanden en plakkers op het lichaam, of door de verwardheid van de patiënt. Als de patiënt beademd wordt via een slangetje in de keel, zal die hierdoor niet kunnen praten. Vraag aan de verpleegkundige op welke manier u contact kunt maken met de patiënt, bijvoorbeeld door een aanspreking of een aanraking.
Het is mogelijk dat de patiënt tijdens de opname een delier doormaakt: een toestand van acute verwardheid, cognitieve problemen of aandachtstoornissen. Lees hier meer over delier en hoe u delier als naaste kunt helpen voorkomen.
Informatie via telefoon
Ondanks de beperkte bezoekmogelijkheden kunt u als naaste dag en nacht bellen voor informatie over de gezondheidstoestand van de patiënt op het algemene telefoonnummer van de afdeling. Zodra die aan de beterhand is, kunt u zelf met de patiënt bellen. Het is mogelijk dat we u op drukke momenten vragen op een ander tijdstip terug te bellen (bijvoorbeeld rond etenstijd, als de zorgverlener die voor de patiënt zorgt de handen niet vrij heeft).
Wachtruimte
Wij vragen u om bij het begin van het bezoekuur aanwezig te zijn in de wachtzaal.
De kans bestaat dat u even moet wachten, bijvoorbeeld omdat de patiënt een onderzoek moet ondergaan dat niet op een ander tijdstip kon gepland worden of omdat de patiënt dringende zorg moet krijgen. Zelden gebeurt het ook dat de toestand van de patiënt plots achteruitgaat.
Gesprek met de arts
Als u een arts wil spreken, vraag dit dan aan de verpleegkundige die voor de patiënt zorgt. Door het intensieve karakter van de dienst, is het mogelijk dat de arts niet dadelijk beschikbaar is.
Contact
-
Hoofdverpleegkundige: Carla Mathys
-
Verpleegkundigen: +32 16 34 40 80 (24 uur op 24 beschikbaar)
Na uw opname
Zodra de gezondheidstoestand van de patiënt het toelaat, mag die van de intensieve zorgafdeling opnieuw naar een gewone hospitalisatieafdeling.
In de loop van de dag is meestal duidelijk of de overplaatsing mogelijk is en of er een kamer is op een gewone afdeling. Als u hiervoor als naaste belt rond het middaguur, kunnen wij u hierover informatie geven. Zo kunt u een eventueel bezoek later op de dag voorbereiden.
In heel uitzonderlijke gevallen kan de patiënt na het verblijf op een intensieve zorgafdeling rechtstreeks naar huis.
Naar huis: meer informatie
Mag u naar huis? Dan vindt u op deze pagina meer informatie over onder andere hulp en ondersteuning thuis en het nodige papierwerk.
Geef uw feedback voor een nog betere zorg
-
Elke patiënt die wordt opgenomen in UZ Leuven, kan de Vlaamse Patiëntenpeiling invullen. Dat kan via het Octopuz-scherm aan het bed (knop ‘Enquêtes’) of via mynexuzhealth (u krijgt na de opname een uitnodiging via mail en/of in de app). Door via deze vragenlijst uw ervaringen in het ziekenhuis met ons te delen, helpt u mee om de zorg en dienstverlening voor alle patiënten te verbeteren.
Team
Stafleden
Op intensieve zorg 1 kunt u een beroep doen op een aantal vaste medische stafleden.
Verder werken de afdelingen intensieve zorg 1 en 2 nauw samen met de stafleden van andere afdelingen binnen de dienst interne geneeskunde en de dienst hart- en vaatziekten.
Vaste medische stafleden intensieve zorg 1
Stafleden verbonden aan algemene interne geneeskunde
Stafleden verbonden aan hart- en vaatziekten
Extra ondersteuning - de sociaal werker
Maakt u zich zorgen over uw ziekte, gezin, werk of financiële situatie? U en uw familieleden kunnen bij de sociaal werker terecht voor een vertrouwelijk gesprek.
De sociaal werker zoekt samen met u naar oplossingen, geeft advies over sociale voorzieningen waar u recht op hebt en helpt bij vragen over verzekeringen en attesten. Indien nodig verwijst de sociaal werker u door naar externe diensten.
Vraag naar de sociaal werker van uw afdeling bij de verpleegkundige. U kunt de sociaal werker rechtstreeks bereiken of via het secretariaat (+32 16 34 86 20).
Nood aan gesprek of een luisterend oor? Vraag naar de pastor.
Ziekte en ziekenhuisopname stemmen vaak tot nadenken. Hebt u behoefte aan een rustig, vertrouwelijk gesprek?
Binnen de afdeling werkt een pastor die - ongeacht uw levensbeschouwing - een luisterend oor kan bieden als u het moeilijk hebt of met levensvragen zit.
Vraag naar een pastor via de verpleegkundige of contacteer een pastor via het secretariaat op tel. +32 16 34 86 20.