Geïnformeerde toestemming
-
Op deze pagina vindt u meer informatie over uw verblijf en de geïnformeerde toestemming voor noodzakelijke procedures. Het is belangrijk dat u hiervan op de hoogte bent.
-
Soms zal de hoogdringendheid van de situatie niet toelaten om ingrijpende interventies (bv. een dringende ingreep) op voorhand met u te bespreken. Dan zal de arts in eer en geweten handelen in het belang van de patiënt. Uiteraard zal nadien alle noodzakelijke informatie gegeven worden.
-
Wij gaan er vanuit dat u via deze weg hierover voldoende geïnformeerd wordt.
Hebt u nog vragen? Stel ze dan ook zeker aan een van de zorgverleners.
Welkom op onze afdeling
U of uw naaste bent opgenomen op de dienst intensieve geneeskunde, waar patiënten verblijven na een zware operatie of na een ernstige complicatie van een operatie, een ongeval of een andere aandoening.
Binnen deze dienst zijn er verschillende hospitalisatieafdelingen. Afhankelijk van het type operatie of aandoening, beslissen de artsen op welke afdeling u het best behandeld wordt.
- Intensieve zorg 5
- Intensieve zorg 6 (huidige afdeling)
- Intensieve zorg 7 (pediatrische intensieve zorgen)
- Intensieve zorg 8 (brandwondencentrum)
- Intensieve zorg 9
Daarnaast wordt er samengewerkt met andere intensieve zorgafdelingen die verbonden zijn met de dienst interne geneeskunde (intensieve zorg 1, intensieve zorg 2) of de dienst hart- en vaatziekten (intensieve zorg 4).
Om uw verblijf zo vlot en aangenaam mogelijk te laten verlopen, vindt u op deze pagina alle nodige informatie. Wij hopen dat deze info een goede leidraad is voor u en uw naasten tijdens uw opname op onze afdeling.
Hebt u nog vragen?
-
Dan kunt u altijd terecht bij de verpleegkundige die voor u of voor uw naaste zorgt.
Uw verblijf op een intensieve zorgafdeling
Op een intensieve zorgafdeling wordt de gezondheidstoestand van de patiënt voortdurend nauwlettend bewaakt. Het team van zorgverleners doet er alles aan om de patiënt zo goed mogelijk te behandelen. Soms zijn gespecialiseerde onderzoeken noodzakelijk.
Klik hieronder om meer te lezen over wat er allemaal komt kijken bij intensieve zorg.
Om de patiënt voortdurend te kunnen bewaken, maken we gebruik van een bewakingstoestel of monitor. Via die monitor houden we verschillende belangrijke lichaamsfuncties in het oog, zoals het hartritme en de bloeddruk. Om dit te kunnen opvolgen, wordt een katheter (buisje) in een ader geplaatst.
Tijdens een behandeling op intensieve zorg kunnen verschillende apparaten gebruikt worden. Zo hebben vele patiënten lange of korte tijd nood aan ondersteuning van de ademhaling. Daarvoor wordt een beademingstoestel gebruikt dat verbonden is met een beademingsbuisje, dat door de mond naar de luchtpijp gaat. Tijdens deze behandeling kan de patiënt niet spreken. In deze fase van de behandeling worden sommige patiënten ook in een diepe slaap gehouden. Daarnaast gebruiken we soms apparaten die de werking van het hart of de nieren (tijdelijk) overnemen.
Krachtige medicijnen spelen uiteraard een belangrijke rol in een behandeling op intensieve zorg. Deze medicatie wordt toegediend via een katheter (buisje) in een grote ader. Meestal wordt deze katheter in de hals of net onder het sleutelbeen geplaatst. Voor het comfort van de patiënt worden vaak pijnstillers of rustgevende (angstwerende) medicijnen toegediend.
Tijdens de behandeling gebeuren verschillende onderzoeken:
- dagelijks onderzoek door de arts
- dagelijks onderzoek van bloed en urine
- indien nodig onderzoeken met behulp van apparaten: radiologische onderzoeken (RX- of CT-scan), kijkonderzoeken (bronchoscopie, gastroscopie, coloscopie) ...
Al deze onderzoeken zijn nodig voor een optimale behandeling, ook al kunnen ze een risico inhouden. Dat is afhankelijk van de algemene gezondheidstoestand van de patiënt.
Informatie via de zorgverleners
Het behandelende team houdt de patiënt en de naasten zo goed mogelijk op de hoogte van de evaluatie van de gezondheidstoestand van de patiënt.
Als dat kan, wordt de patiënt op voorhand ingelicht over geplande en/of bijkomende onderzoeken en operaties. Het kan gebeuren dat de zorgverleners met spoed moeten ingrijpen, en dat de situatie dan niet toelaat om dit vooraf met de patiënt te bespreken. In dat geval zal de arts in eer en geweten handelen in het belang van de patiënt. Nadien wordt uiteraard de nodige informatie gegeven.
Bewegingsvrijheid
Het is belangrijk om weten dat de bewegingsvrijheid van de patiënt licht beperkt wordt wanneer die beademd wordt via een beademingstoestel. Dat doen we om de veiligheid van de patiënt te garanderen. Om dezelfde reden kan het nodig zijn om een patiënt te fixeren als die in de war zou geraken door ernstig ziek zijn of als gevolg van een probleem in de hersenen.
Uw kamer
Op deze afdeling kunnen mannen en vrouwen op dezelfde kamer verzorgd worden. Er is ook geen onderscheid tussen een- en tweepersoonskamers. De eenpersoonskamers worden in de eerste plaats gebruikt voor patiënten die in isolatie moeten verzorgd worden.