Zwangerschap

Hoe verlopen zwangerschapscontroles? Hoe ben ik gezond zwanger? Welke administratie moet ik in orde brengen? Hoe bereid ik me voor op de bevalling? Wat zijn mogelijke complicaties? Lees alles over zwanger zijn.
Overzicht van alle controles, onderzoeken, tests en echo's tijdens uw zwangerschap.
Tests en onderzoeken tijdens de zwangerschap om afwijkingen bij uw baby op te sporen. Voorbeelden van prenatale diagnostiek zijn de NIPT-test en de nekplooimeting.
Wat eet en drink ik het beste als ik zwanger ben? Hoe zit het met sporten? Moet ik voedingssupplementen nemen? Welke vaccinaties laat ik best zetten? Wat kan ik doen tegen veelvoorkomende zwangerschapskwaaltjes? Welke infecties zijn gevaarlijk tijdens de zwangerschap?
Borstvoeding geven, geeft uw baby de best mogelijke start. Maar ook als moeder zijn er heel wat voordelen verbonden aan borstvoeding geven. Voor extra ondersteuning kunt u terecht bij de borstvoedingsraadpleging, een zelfstandige lactatiekundige of borstvoedingsorganisaties.
Tijdens uw zwangerschap geven vroedvrouwen, artsen, sociaal werkers, kinesisten en psychologen u graag nuttige informatie over zwangerschap en bevallen.
Prenatale kinesitherapie begeleidt u in het opvangen van de  veranderingen van het lichaam, veroorzaakt door de zwangerschap. Specifieke oefeningen kunnen u ook verder voorbereiden op de eigenlijke bevalling. Postnatale kinesitherapie helpt om uw herstel na de bevalling te optimaliseren.
Lees meer over het groeipakket, moederschapsrust, borstvoedingsverlof en ouderschapsverlof, geboorteverlof, kinderopvang en borstvoedingspauzes op het werk.
Wat moet u voorbereiden als u na uw bevalling naar huis gaat? Lees meer over vroedvrouwen aan huis, thuishulp, kraamzorg en opvolging door uw huisarts.
Tweeling, drieling, een, twee of drie eiig: lees meer over de soorten meerlingen, risico's en complicaties, de opvolging tijdens de zwangerschap, het verloop van de bevalling, borstvoeding en andere tips en adviezen als u een meerling verwacht.
Lees meer over zwangerschapsdiabetes, schildklierproblemen en zwangerschapsvergiftiging.
Is uw baby te vroeg levenloos geboren? Of heeft uw baby een ernstige afwijking waardoor u de zwangerschap wenst te onderbreken? Wij helpen u op weg met al uw vragen over zwangerschapsafbreking of zwangerschapsverlies.

Zwanger met extra zorgen

  • Bent u onverwachts - misschien ongewenst - zwanger?
  • Of bent u zwanger en moet u ook nog naar school of bent u student ...
  • Hebt u zorgen rond werk, huisvesting, inkomen ...
  • Staat u er helemaal alleen voor?
  • Hebt u misschien problemen thuis of binnen uw relatie ...
  • Wilt u hulp bij zwangerschapspapieren en uw administratie ...
  • Vraagt u uzelf soms af hoe het verder moet met een baby om voor te zorgen ...?

Wij willen u graag helpen en zoeken samen met u naar antwoorden en oplossingen.

Lees hoe we u kunnen helpen
Laatste aanpassing: 10 september 2024