Leuven Kankerinstituut (LKI)

Het Leuven Kankerinstituut is opgericht in de schoot van UZ Leuven en KU Leuven. Het wil basiswetenschappers, klinische onderzoekers, artsen en verpleegkundigen hun kennis en ervaring samen laten inzetten in de strijd tegen kanker.
Leuven kankerinstituut beeld

Een kankerdiagnose is zeer ingrijpend nieuws. Als patiënt stelt u zich ongetwijfeld heel wat vragen over de onderzoeken en behandelingen die hierop volgen. Onze artsen en andere experten staan klaar om aan elke patiënt de best mogelijke behandeling en gespecialiseerde zorg te bieden.

Omgaan met kanker

Naast de medische zorg is er ook aandacht voor de levenskwaliteit zowel voor, tijdens als na uw behandeling. Dat is nodig omdat kanker dan wel vaker genezen wordt, maar soms leidt tot ingrijpende veranderingen in het fysieke, emotionele of sociale leven van de patiënten.

De Werkgroep Oncologische Zorg van het LKI neemt op dat vlak uiteenlopende initiatieven, zoals de druk bijgewoonde infosessies voor patiënten en hun naasten.

Help ons vooruit

“Rond elke tumor leeft een mens”, zegt kankeronderzoeker Johan Swinnen, en daarmee slaat hij de nagel op de kop. Elke nieuwe diagnose treft een concrete persoon en diens naasten. Het LKI streeft ernaar hen stuk voor stuk te ondersteunen met de nieuwste wetenschappelijke inzichten en met verfijningen in behandelingen en zorg. U kunt daarbij helpen.

Steun ons

Wetenschappelijk onderzoek

Kanker is een probleem waarover wetenschappers zich wereldwijd buigen. Ze willen hun inzichten met elkaar kunnen delen en onderzoeksprojecten een bredere basis geven. In die geest werkt het LKI. Het verricht baanbrekend kankeronderzoek door de krachten van KU Leuven, UZ Leuven en VIB-KU Leuven Center for Cancer Biology te bundelen. 

Lees meer over het onderzoek van het LKI

Contact

Adres

UZ Leuven campus Gasthuisberg
Leuven kankerinstituut
Herestraat 49
3000 Leuven

Nieuws en evenementen

16 september 2023
Net voor de zomer kondigde minister Frank Vandenbroucke een wettelijk en financieel kader aan voor thuishospitalisatie bij kanker. UZ Leuven werkte drie jaar mee aan een pilootproject met de overheid voor oncologische behandelingen aan huis.
12 mei 2023
Wie met een kankerbehandeling begint, heeft vaak nog heel wat vragen en bezorgdheden. In drie nieuwe informatieve filmpjes op de UZ Leuven-website leggen zorgverleners uit wat bepaalde kankerbehandelingen precies inhouden.
Datum: 18 november 2024
Locatie: Inloophuis voor mensen met kanker
In deze infosessie scheppen we een kader rond wat angst is, hoe het ontstaat en hoe je ermee kan omgaan.
4 mei 2023
Goed nieuws voor borstkankerpatiënten met een kinderwens: jonge vrouwen met borstkanker kunnen veilig de hormoontherapie onderbreken om zwanger te worden. Ze maken op korte termijn niet meer kans op herval van de kanker.
1 december 2022
Als kanker je leven of dat van een dierbare doorkruist, zit je wellicht met veel emoties, vragen en noden. In het Inloophuis kun je terecht voor een luisterend oor. Wie je ook bent, welke weg je ook afgelegd hebt, de deur staat voor je open. Je kunt er ook terecht voor extra informatie en ondersteuning.
Datum: 19 november 2024
Locatie: Bestralingsafdeling, campus Gasthuisberg
Rondleiding op de bestralingsafdeling met de mogelijkheid om een bestralingsbunker van binnenin te zien, aangevuld met meer informatie over de toestellen, soorten straling, immobilisatie, nevenwerkingen...
13 augustus 2021
Onderzoekers van UZ Leuven en KU Leuven hebben een nieuwe genetische afwijking ontdekt die aan de basis ligt van een zeldzaam type lymfeklierkanker. De ontdekking opent nieuwe perspectieven voor een betere behandeling.
6 mei 2021
Leuvense onderzoekers ontdekten een manier om bij borstkankerpatiënten in een vroeg stadium te voorspellen of immuuntherapie zal aanslaan. Tumorweefsel van 40 patiënten werd onderzocht voor en na een eerste behandeling met anti-PD1- immuuntherapie. 1 op de 3 patiënten vertoonde een respons.
Datum: 26 november 2024
Locatie: campus Gasthuisberg
In deze sessie staan we stil bij de vele levensdomeinen die worden beïnvloed door een chronische vorm van kanker. Er worden ideeën aangereikt om uw levenskwaliteit te verhogen.
16 oktober 2019
Op dinsdag 15 oktober ging in UZ Leuven de tweede specifieke opleiding van start voor schoonheidsbehandelingen bij kankerpatiënten. UZ Leuven en het Leuvens Kankerinstituut (LKI) werken daarvoor samen met het Institute For Professional Care (IFPC). Nieuw in deze lessenreeks is dat ook kappers nu kunnen deelnemen.
4 juli 2019
Vanaf 2019 zal Stichting tegen Kanker het Biancacentrum van UZ Leuven en het Leuvens Kankerinstituut financieel ondersteunen. Het Biancacentrum is een welzijnsinstituut voor kankerpatiënten en werd vernoemd naar Bianca Flamant, die patiënte was op de afdeling digestieve oncologie van UZ Leuven.
Datum: 3 december 2024
Locatie: Bestralingsafdeling, campus Gasthuisberg
Rondleiding op de bestralingsafdeling met de mogelijkheid om een bestralingsbunker van binnenin te zien, aangevuld met meer informatie over de toestellen, soorten straling, immobilisatie, nevenwerkingen...
25 oktober 2018
UZ Leuven, het LKI en het Institute For Professional Care (IFPC) tekenen voor de tweede keer een specifieke opleiding uit voor professionele schoonheidsspecialisten. Tijdens dat traject krijgen ze een beter inzicht in de problemen van kankerpatiënten en leren ze op welke manier ze de verzorging kunnen aanpassen.
20 november 2017
Sinds kort wordt een magnetisch zaadje in de borsttumor gebruikt om de plaats van de tumor te bepalen bij een borstsparende operatie. Voor patiënten is dat comfortabeler, voor de chirurg efficiënter.
Datum: 10 december 2024
Locatie: Brahms, campus Gasthuisberg
In deze sessie wordt overlopen waarop men moet letten en hoe men het best met een langdurige hormonale therapie kan omgaan. De rol van voeding hierbij wordt ook besproken.
4 oktober 2017
Dankzij de steun van het nieuwe ‘The Estée Lauder moving cancer care forward fund' zal UZ Leuven een innovatieve app ontwikkelen die borst- en andere kankerpatiënten helpt de neveneffecten van hun behandeling beter te monitoren en te rapporteren. Dat verhoogt de levenskwaliteit van de patiënt en de zorgkwaliteit.
Datum: 10 december 2024
Locatie: Inloophuis Leuven
In deze sessie staan we stil bij de impact van kanker en de behandeling ervan op verschillende domeinen van uw leven als partner of naaste.
Datum: 11 december 2024
Locatie: Beethoven, campus Gasthuisberg
Ontdek de kracht van zelfvertrouwen - Wie er goed uitziet, voelt zich meestal ook beter. In deze workshop leren kankerpatiënten in een kleine groep de basisprincipes van een goede huidverzorging en make-up om zo eventuele nevenwerkingen van de behandeling enigszins op te vangen.
Datum: 17 december 2024
Locatie: online via Microsoft Teams
In deze sessie proberen we angsten te erkennen, te herkennen en te ontleden. We bieden je bruikbare inzichten en aanknopingspunten voor situaties waarin angst aanwezig is. Zowel kankerpatiënten met een goede als met een slechte prognose zijn welkom, samen met hun naasten.
Datum: 17 december 2024
Locatie: Bestralingsafdeling, campus Gasthuisberg
Rondleiding op de bestralingsafdeling met de mogelijkheid om een bestralingsbunker van binnenin te zien, aangevuld met meer informatie over de toestellen, soorten straling, immobilisatie, nevenwerkingen...
Datum: 19 december 2024
Locatie: campus Gasthuisberg
Je verloor recent of al langer geleden iemand die je graag zag aan kanker. Moet je nu komen tot ‘aanvaarding’ zoals vaak wordt gezegd? Is het normaal dat ik maar blijf huilen of juist helemaal geen tranen meer heb? Welke gevoelens en gedachten komen vaak terug in een rouwproces?
Datum: 21 januari 2025
Locatie: campus Gasthuisberg
Reeks van 7 interactieve sessies waarin samen gewerkt wordt rond lichaamsbeeld. Voor vrouwen die zich momenteel niet goed in hun vel voelen en hun behandeling hebben afgerond, of een chronische behandeling krijgen.
Datum: 23 januari 2025
Locatie: Berlioz, campus Gasthuisberg
Je verloor recent of al langer geleden iemand die je graag zag aan kanker. Je mist hem/haar in de grote en kleine dagelijkse dingen. Je zoekt misschien naar een nieuwe betekenisvolle invulling van het leven en/of een nieuwe plaats binnen je familie nu je zonder de ander verder moet.
Datum: 24 januari 2025
Locatie: Online via Microsoft Teams
In deze sessie krijgt u informatie over financiële rechten bij langdurig ziek zijn en over de verschillende instanties op de sociale kaart waar u eventueel terecht kunt.
Laatste aanpassing: 8 november 2024