UZ Leuven werkte 3 jaar mee aan een pilootproject met de overheid voor oncologische behandeling aan huis. Daarvoor sloeg het oncologisch zorgteam de handen in elkaar met het Wit-Gele Kruis, i-mens, zelfstandige thuisverpleegkundigen en huisartsenvereniging Khobra om patiënten een kwaliteitsvolle en veilige oncologische behandeling aan huis te kunnen bieden. Dat samenwerkingsmodel laat ziekenhuizen ook toe om hun vaak schaarse en kostbare verpleegkundigen niet uit te moeten sturen naar patiënten thuis.
Door samenwerking met thuiszorgorganisaties kunnen we patiënten thuishospitalisatie bieden, ongeacht hun woonplaats.
Annemarie Coolbrandt, verpleegkundig specialist in UZ Leuven, hoopt dat de transmurale samenwerking na de zomer weer van start kan gaan: “Vanaf 2018 hebben we twee jaar lang hard gewerkt aan de uitbouw van het pilootproject en sinds 2020 zetten we alles op alles om de langverwachte start voor te bereiden. We zijn dus heel blij dat het wettelijk kader nu rond is. Dat betekent hopelijk dat we binnenkort de thuishospitalisatie voor bepaalde types oncologische behandelingen weer kunnen hervatten. De samenwerking met de eerstelijn is voor UZ Leuven een evident model gezien thuisverpleegkundigen meer en meer gespecialiseerd werken en gezien we vanuit ziekenhuizen en eerstelijn ook steeds meer actief samenwerken. Bovendien wonen onze patiënten soms ver van het ziekenhuis. Door samenwerking met thuiszorgorganisaties kunnen we patiënten thuishospitalisatie bieden, ongeacht hun woonplaats.”
Dat thuishospitalisatie lang niet voor alle oncologische behandelingen aan de orde is, bevestigt ook prof. dr. Hans Wildiers, oncoloog in UZ Leuven: “De veiligheid en goede opvolging van onze patiënten staat voorop. Daarom maken we in UZ Leuven een goede afweging bij welke behandelingen we thuishospitalisatie mogelijk kunnen maken. Ons pilootproject heeft alleszins geleerd dat dat bij enkele behandelingen veilig kan gebeuren. We hebben goede afspraken uitgewerkt rond opleiding, coördinatie, uitwisseling van gegevens en opvolging zodat we voor patiënten kwaliteitsvolle thuiszorg kunnen waarborgen.”
De meerwaarde en het comfort voor patiënten speelt een belangrijk rol om vanuit UZ Leuven verder in te zetten op thuishospitalisatie. Patiënten in het pilootproject waren erg tevreden de toediening van hun behandeling (deels) thuis te krijgen. Zo ook Carmen, patiënt in UZ Leuven: “Dankzij het pilootproject in UZ Leuven krijg ik ondertussen al enkele jaren Herceptin® thuis. Het is echt fijn niet telkens de verplaatsing naar het ziekenhuis te moeten maken, thuis ben je ook op je gemak. Het is als patiënt natuurlijk heel belangrijk dat de zorg thuis gebeurt zoals in het ziekenhuis en dat je tegelijk ook je opvolgingsmomenten en het contact met het ziekenhuis behoudt.”
Voor meer details kijken we uit naar de finale wettekst. Lees meer op www.uzleuven.be/oncothuis