Robotgeassisteerde kransslagader­operatie: duizelingwekkend nauwkeurig

22 november 2023
Eerder bleek al dat robotchirurgie bij aantasting van één kransslagader een positieve invloed heeft op het postoperatieve verloop van de patiënt. Een UZ Leuven-studie toont nu aan dat een robotgeassisteerde kransslagaderoperatie waarbij meerdere kransslagaders worden overbrugd, ook duidelijke voordelen biedt.
Robotgeassisteerde kransslagader­operatie

Oorzaak

De kransslagaders voorzien het hart van bloed. Door de afzetting van vet tegen de bloedvatwand kunnen een of meerdere kransslagaders vernauwd of verstopt raken. In dat geval wordt de aanvoer van zuurstofrijk bloed naar de hartspier gedeeltelijk of volledig verhinderd, waardoor klachten zoals pijn op de borst kunnen ontstaan. Als een deel van de hartspier helemaal geen bloed en zuurstof meer krijgt, kan dat leiden tot een hartaanval.

Tijdens een kransslagaderoperatie wordt een gezond bloedvat gebruikt om het zieke gedeelte van de kransslagader te overbruggen, zodat het bloed voorbij de vernauwing of verstopping vloeit. Op die manier krijgt de hartspier weer voldoende zuurstofrijk bloed.

Resultaten

Een studie op de dienst cardiale heelkunde van UZ Leuven vergeleek de resultaten van een klassieke openhartoperatie en een robotgeassisteerde operatie bij patiënten bij wie een kransslagaderingreep aangewezen was.

Wat blijkt? Het gebruik van de operatierobot om meerdere overbruggingen te maken, vraagt iets meer operatietijd, maar heeft verschillende voordelen. Er is minder bloedtransfusie tijdens en na de ingreep nodig, minder patiënten (zo’n 25 procent) hebben een verblijf op intensieve zorg nodig, en de totale verblijfsduur in het ziekenhuis is ongeveer één dag korter. Daarnaast werd aangetoond dat opereren met behulp van de operatierobot even veilig is als een klassieke operatie: de onderzoeksresultaten waren beduidend beter dan het Europese gemiddelde.

Het operatierisico bij steeds fragielere en oudere patiënten wordt mede dankzij deze hoogtechnologische technieken verder gehalveerd.
Prof. dr. Wouter Oosterlinck, cardiale heelkunde

Prof. dr. Wouter Oosterlinck: “Dankzij de operatierobot kan de chirurg met duizelingwekkende nauwkeurigheid bloedvaten manipuleren om ze als overbrugging op het hart aan te brengen. Het operatierisico bij steeds fragielere en oudere patiënten wordt mede dankzij die hoogtechnologische technieken verder gehalveerd. UZ Leuven staat daarmee aan de wereldtop van de hartchirurgie.”

Meer weten?

Gerelateerd

Laatste aanpassing: 22 maart 2024