Activ84worK
Het project richtte zich specifiek op werknemers met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Deze chronische ziekten treffen vooral het actieve deel van de bevolking tussen de 15 en 40 jaar. In België gaat het om ongeveer 35.000 patiënten. De voornaamste symptomen (frequente diarree, buikpijn, koorts en vermoeidheod) maken een werkdag op kantoor of het woon-werkverkeer moeilijk voor deze patiënten.
Artsen van UZ Leuven stonden in voor de selectie van de patiënten: 19 patiënten kwamen in aanmerking voor deelname aan het project en uiteindelijk doorliepen 14 van hen de volledige traject. Zij werden medisch opgevolgd door artsen van UZ Leuven, onder leiding van prof. Severine Vermeire. De patiënten konden gedurende zes maanden genieten van flexibele werkomstandigheden dankzij onder meer tele- en thuiswerken, flexibele werkuren, het zelf inlassen van rustpauzes ...
Concreet betekende dit dat medewerkers meer rust ervaarden, simpelweg door een aantal stressfactoren in hun werksituatie weg te nemen. Gewoon een toilet in de buurt hebben, kan voor patiënten al zorgen voor gemoedsrust. Door zich geen zorgen te hoeven maken, en hun werkdag flexibel te kunnen indelen, kunnen ze zich beter toeleggen op hun werk. Het leidt in de meeste gevallen ook tot een laag ziektepercentage. "Het bevestigt ons vermoeden dat met wat begrip en flexibiliteit, deze patiënten wel volwaardig kunnen meedraaien op de werkvloer," beaamt prof. Vermeire.
Naar duurzame gezondheidszorg en 'werkbaar werk'
Het pilootproject formuleert daarmee ook een antwoord op de vraag naar een duurzame gezonheidszorg en het principe van 'werkbaar werk'. In de eerste plaats werd gekeken naar het welzijn van de patiënt. Daarnaast werd ook gekeken naar het effect op zowel de werknemer als de werkgever wat betreft aanwezigheden en de socio-economische impact van een duurzame inzetbaarheid van mensen met een chronische ziekte. Prof. Vermeire: "Met dit project willen we graag beleidsmakers inspireren met aanbevelingen die personen die, ondanks hun chronische ziekte, willen werken maximaal ondersteunen."
Taboes doorbreken
Uit enquëtes blijkt dat bijna 40% van de patiënten minstens 1 keer van job of functie veranderde omwille van hun aandoening en dat 59% zich gehinderd voelt om professioneel te groeien. Prof. Vermeire: "Er rust nog altijd een taboe op dit soort aandoeningen. Patiënten verzwijgen het vaak voor hun werkgever, wat dan op zich weer vertaalt naar stress en een toename van de symptomen." Ook is thuiswerken nog lang niet ingeburgerd bij bedrijven in België.
Activ84worK bewijst dat het niet zo hoeft te zijn. Leven met een chronische ziekte is niet gemakkelijk maar met flexibele oplossingen en initiatieven, kunnen deze patiënten aan de slag blijven en kunnen werkgevers rekenen op een gemotiveerde werknemer. Een win-win situatie voor beide partijen.