Een groot deel van de mondmaskers die aan België geleverd werden, bleek niet te voldoen aan de veiligheidsnormen. De filters van de KN95-maskers bieden wel voldoende bescherming, maar ze sluiten niet goed aan op de neusbrug. Een 3D-geprinte beugel biedt een oplossing. De prototypes, geïnspireerd door een concept van Mark Fuller, werden getest in nauwe samenwerking met de Taskforce Shortage van de federale regering en preventieadviseurs van een tiental Belgische ziekenhuizen, onder coördinatie van Herman Devriese, diensthoofd preventie en milieu in UZ Leuven.
Herbruikbaar
De 3D-geprinte beugel wordt bevestigd op een bestaand masker en volgt de contouren van het gezicht. Daardoor sluit het masker nauw aan. Uit testen door preventiedienst IDEWE blijkt dat de aangepaste maskers ruimschoots voldoen aan de veiligheidsnormen van het ATP-protocol.
De beugels kunnen makkelijk gedesinfecteerd worden in het ziekenhuis, waardoor ze, in combinatie met een nieuwe filter, meerdere keren gebruikt kunnen worden. Ziekenhuizen, zorgcentra en particulieren die beschikken over afgekeurde mondmaskers, kunnen de beugel online bestellen. De beugels worden aangeboden in vier verschillende maten.
Veilig en comfortabel
“Dankzij een nauwe samenwerking tussen de overheid, Materialise en UZ Leuven zijn we er op korte termijn in geslaagd om een veilige oplossing te creëren voor de afgekeurde mondmaskers”, aldus Herman Devriese, diensthoofd preventie en milieu van UZ Leuven. “Dankzij de beugels zijn de maskers veilig en bovendien komen ze tegemoet aan de vraag naar meer gebruiksgemak en comfort. Voor zorgverleners die de maskers urenlang moeten dragen, is dat een noodzaak.” De eerste beugels werden ondertussen reeds in gebruik genomen door een aantal Belgische ziekenhuizen waaronder het UZ Leuven.
“Dit is opnieuw een voorbeeld van een vruchtbare samenwerking tussen Belgische innovatie en ons gezondheidssysteem”, aldus Minister Philippe De Backer. “Ik ben heel blij dat we dankzij dit goede werk van Materialise en de ziekenhuizen die hebben meegewerkt, onze zorgverleners nu nog beter zullen kunnen bevoorraden.”
"Dankzij 3D-printen kunnen innovatieve oplossingen ontwikkeld en heel snel wereldwijd ingezet worden", aldus Fried Vancraen, CEO van Materialise. “Dankzij het flexibele productieproces hebben we snel prototypes kunnen printen en testen. We schalen nu de productie op naar duizenden beugels per dag om zoveel mogelijk zorgverleners te kunnen helpen. Materialise heeft tientallen jaren ervaring met gecertificeerd 3D-printen voor de gezondheidssector, zodat we 3D-geprinte oplossingen niet alleen snel maar ook veilig op de markt kunnen brengen".