Waarvoor kom je naar het kinderziekenhuis?

In cijfers

Cijfers over het kinderziekenhuis in 2022, exclusief N* en NICU

Zorg voor de toekomst

Het kinderziekenhuis bundelt de zorg voor kinderen met complexe aandoeningen. De verschillende disciplines werken nauw samen om kinderen de beste zorg te bieden in een volledig vernieuwde omgeving. 

Onze visie op de beste zorg voor kinderen in het kinderziekenhuis

Pijn bij kinderen

We doen er alles aan om pijn bij patiënten te voorkomen. Bij kinderen doen we extra inspanningen, om te voorkomen dat ze trauma's oplopen of chronische pijnpatiënt worden op latere leeftijd.

We gebruiken hiervoor allerlei tools op kindermaat, gaande van verdovende pleisters tot heuse virtualrealitybrillen die kinderen afleiden tijdens een pijnlijke procedure. 

Ontdek wat we doen om pijn bij kinderen tot een minimum te beperken.

Onderweg van kinder- naar volwassenenzorg

Chronisch zieke kinderen zetten op een dag de stap van kinder- naar volwassenenzorg. De aanloop naar dat moment is de 'transitie': een periode tussen (ongeveer) 12 en 18 jaar waarin kinderen stilaan volwassen worden en hun rol in de zorg voor hun ziekte geleidelijk zal veranderen, thuis en in het ziekenhuis. 

Om kinderen en hun ouders hierin te begeleiden, ontwikkelde UZ Leuven vier e-learnings boordevol informatie, tips en verhalen van leeftijdsgenoten. Die kun je bekijken waar en wanneer je wil op je computer, smartphone of tablet. 

Ontdek hier alle e-learnings.

Het kinderziekenhuis bundelt de zorg voor kinderen met complexe aandoeningen. De verschillende disciplines werken nauw samen om kinderen de beste zorg te bieden in een volledig vernieuwde omgeving.

Klinische studies op maat van kinderen

We werken ook aan nieuwe behandelingen van ziektes waar nog geen goede behandeling voor bestaat.

Dat doen we op een aparte afdeling ‘Petit Cru’, waar hoogstaand onderzoek en comfort voor patiëntjes hand in hand gaan.

Ontdek Petit Cru

Afspraken

Adres

UZ Leuven campus Gasthuisberg
Kinderziekenhuis
Herestraat 49
3000 Leuven

Ligging en bereikbaarheid

Parkeren

Nieuws en evenementen

9 januari 2025
In het kader van een masterproef wordt onderzoek gedaan naar de onvervulde medische noden (unmet medical need) van volwassen patiënten en ouders van patiënten met een zeldzame pediatrische cardiale aandoening die behandeld werden met een weesimplantaat.
7 november 2024
De Leuvense Kerstmarkt plaatst in 2024 3 goede doelen in de schijnwerpers die zich inzetten voor mensen met ernstige ziekten. Dit jaar werden het ADPKD Fonds, Kinderfonds nierziekte- en transplantatie en Fonds ME TO YOU uitgekozen.
19 september 2024
De overheid raadt aan om baby's geboren vanaf 1 april 2024 te beschermen tegen het respiratoir syncytieel virus (RSV). Werd je baby na 1 april geboren in UZ Leuven? Dan kun je de inspuiting ook laten zetten door je eigen huis- of kinderarts. Kun je daar niet terecht, dan kun je een afspraak maken in UZ Leuven.
4 februari 2024
Kinderartsen uit UZ Leuven sloegen de handen in elkaar met schrijfster Noozi om educatieve boekjes uit te werken rond mitochondriële aandoeningen. De ouders van Bent*, die zelf overleed aan een zeldzame stofwisselingsziekte, financierden het project als eerbetoon aan hun zoontje en om iets te betekenen voor lotgenoten.
20 december 2023
Een team van artsen in UZ Leuven heeft onlangs voor het eerst in België alle abdominale organen vervangen bij een peuter: zowel de maag, lever, pancreas als dunne darm werden in een keer getransplanteerd. De jonge patiënt werd succesvol geopereerd en stelt het goed.
9 november 2023
In deze aflevering van de podcast Wetenschapje staan we stil bij de belangrijkste voedingsstoffen en prijzen we gezonde spijzen aan. Een podcast voor kinderen vanaf 8 jaar, met input van onze kinder-endocrinologen.
Laatste aanpassing: 9 januari 2025