Huis van het Kind Leuven organiseert inforeeks voor wensouders in unieke samenwerking met UZ Leuven, Heilig Hartziekenhuis en Fara vzw

21 februari 2020

Veel mensen dromen van een gezin, maar soms loopt dat traject anders of minder vlot dan verwacht. Daardoor zitten wensouders vaak met veel vragen. Voor het eerst slaan vier Leuvense organisaties de handen in elkaar om die vragen te beantwoorden: Huis van het Kind Leuven, UZ Leuven, RZ Heilig Hart Leuven en Fara vzw. Tijdens de gespecialiseerde inforeeks “Hoe kan je (ver)wachten” reiken ze wensouders handvatten en mogelijkheden om met elkaar uit te wisselen aan.

Kennis en ervaringen delen met lotgenoten

In Leuven is er veel expertise aanwezig wat betreft de medische, psychische en sociale kant van het omgaan met vruchtbaarheid. Maar het is voor wensouders die met fertiliteitsproblemen geconfronteerd worden niet altijd eenvoudig om door de bomen het bos nog te zien. Daarom delen artsen, psychologen en andere deskundigen van UZ Leuven, Heilig Hart Leuven, Fara vzw en vzw Donorkinderen nu in een bijzondere reeks infoavonden hun expertise met wensouders. 

“Het is voor wensouders vaak moeilijk om zicht te krijgen op waar ze terechtkunnen wanneer ze geconfronteerd worden met een onvervulde kinderwens”, verduidelijkt schepen van zorg en welzijn en voorzitter van het Huis van het Kind Bieke Verlinden. “Het is dan de taak van het Huis van het Kind om in Leuven verschillende netwerkpartners samen te brengen en tegemoet te komen aan die nood.” 

Op die manier krijgen wensouders niet alleen toegang tot de best mogelijke lokale zorg, maar komen ze ook in contact met lotgenoten, die vaak met dezelfde vragen worstelen. Bij thema’s waar mensen drempels ervaren om erover te praten of waar nog taboes op rusten, kiest de stad ervoor om met lotgenotencontact te werken. Kennis en ervaringen delen, kan mensen individueel of als koppel enorm versterken.

Vijf infoavonden

De inforeeks “Hoe kan je verwachten?” zal lopen tussen maart en november en bevat vijf vormingsmomenten over uiteenlopende thema’s voor wensouders. De medische kant van fertiliteitstrajecten komt aan bod, maar ook de psychologische en sociale belasting die ermee gepaard kunnen gaan.  Er is ook een sessie volledig gewijd aan de verschillende aspecten van donorschap. Tot slot zijn er twee sessies over een gezonde levensstijl als je zwanger wil worden, en over betekenis geven aan het feit dat je kinderwens misschien onvervuld blijft. Sylvie Gordts en Karen Peeraer, gynaecologen in respectievelijk Heilig Hartziekenhuis Leuven en UZ Leuven: “De multidisciplinaire aanpak over de twee Leuvense fertiliteitscentra heen maakt deze inforeeks heel bijzonder. Door experten van verschillende Leuvense ziekenhuizen en gespecialiseerde vzw’s samen te brengen, hopen we moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken en taboes weg te nemen.” 

Het volledige programma van “Hoe kan je verwachten?”:

  • 3 maart 2020: Hoe verloopt het fertiliteitsproject?
  • 6 april 2020: Zwanger worden?
  • 4 juni 2020: Fertiliteitsproblemen, je partner en je omgeving.
  • 18 september 2020: Wat als je een donor nodig hebt om zwanger te worden?
  • 19 november 2020: Wat als het anders loopt dan verwacht?

Inschrijven

Inschrijven voor één of meerdere van deze sessies kan via deze website.
 

Laatste aanpassing: 24 mei 2022