Onderzoek naar beschermingsmechanisme tijdens kritieke ziekte

6 april 2018

De European Research Council heeft voor vijf jaar een prestigieuze onderzoeksfinanciering, de ‘ERC Advanced Grant’, toegekend aan prof. dr. Greet Van den Berghe, diensthoofd intensieve geneeskunde. De komende jaren zullen professor Van den Berghe en haar team op zoek gaan naar een manier om kritiek zieke patiënten beter te beschermen tegen spierzwakte en hersendisfunctie, door gebruik te maken van mechanismes die geactiveerd worden door vasten.

Prof. dr. Greet Van den Berghe

Prof. dr. Greet Van den Berghe

In eerder onderzoek toonde zij al aan dat kritiek zieke volwassenen en kinderen sneller herstellen als ze niet te vroeg kunstmatige voeding krijgen. De komende jaren wil professor Van den Berghe ontrafelen hoe men de onderliggende mechanismes daarvan verder kan inzetten bij de behandeling van patiënten op intensieve geneeskunde.  

Vetreserves

Uitgangspunt daarbij is de opmerkelijke klinische observatie dat mensen die zwaarlijvig waren voor ze ziek werden, geen of weinig last hebben van spierzwakte tijdens hun ziekte. Zwaarlijvige patiënten vertonen ook reacties die lijken op reacties bij het vasten, ook al zijn de patiënten gevoed. De bescherming bij zwaarlijvige patiënten lijkt teweeggebracht door bestanddelen die vrijkomen uit hun extra vetreserves. Het onderzoeksteam wil te weten komen wat die bestanddelen precies zijn en op welke manier ze beschermend werken. Stap voor stap zal het team onderzoeken of die geïdentificeerde actieve bestanddelen ook aan niet-zwaarlijvige patiënten kunnen worden toegediend, om hen zo te beschermen tegen spier- en hersendisfunctie tijdens een kritieke ziekte.

Het translationeel onderzoek gaat heel breed, van experimenten op muizen in het laboratorium tot het onderzoeken van de klinische toepasbaarheid bij kritiek zieke patiënten op intensieve zorgen. Professor Van den Berghe is één van de twee Belgische onderzoekers die dit jaar zo’n ERC-fonds kregen binnen de categorie Life Sciences.

Gerelateerd

Laatste aanpassing: 16 januari 2020