Bij retinal vein occlusion (RVO) of een verstopte netvliesader is er sprake van een bloedklonter in een bloedvat van het netvlies. Dat leidt tot slechter zicht of zelfs blindheid van het getroffen oog. Momenteel bestaat de behandeling uit maandelijkse inspuitingen in het oog, die alleen de neveneffecten van de trombose verminderen. De klonter zelf wegnemen was tot voor kort niet mogelijk.
Beloftevolle methode
Onderzoekers van UZ Leuven en de KU Leuven bestudeerden een totaal nieuwe manier om de oorzaak van de verstopte netvliesader aan te pakken en de klonter in het oogbloedvat te verwijderen: retinal vein cannulation (RVC). Dat is een beloftevolle methode, waarbij de oogchirurg, een ultradunne naald in het bloedvat inbrengt en een geneesmiddel inspuit dat de klonter kan oplossen.
Geen enkele chirurg is in staat om met de hand veilig in een bloedvat van een tiende millimeter te prikken en de naald daar tien minuten te houden zonder te bewegen.
Een huzarenwerkje, want een oogbloedvat is amper een tiende van een millimeter dik, ongeveer de dikte van een mensenhaar. Geen enkele chirurg is in staat om met de hand veilig in zo’n bloedvat te prikken en de naald gedurende tien minuten in het bloedvat te houden zonder te bewegen. Het gevaar om daarbij de ader of het netvlies te beschadigen is erg groot.
Met de robot kunnen we voor het eerst de oorzaak van de trombose in het netvlies aanpakken. Als we in ons opzet slagen, kunnen we letterlijk de blinden weer doen zien.prof. dr. Peter Stalmans
Chirurg en robot werken samen
Onderzoekers van het Departement Werktuigkunde van de KU Leuven ontwikkelden daarom een robot waarmee de chirurg op een heel precieze en stabiele manier de naald in het bloedvat kan brengen, waarna de robot de naald kan stilhouden.
In tegenstelling tot de meeste chirurgische robots, is er geen joystick nodig om het apparaat te bedienen. De oogchirurg en de robot houden het instrument samen vast. De chirurg begeleidt de naald tot in het bloedvat, terwijl de robot elke trilling van het instrument tegengaat en zo de precisie meer dan tien maal verhoogt. Na het vergrendelen van de robot worden de naald en het oog automatisch gestabiliseerd. De chirurg kan dan gecontroleerd het product in het bloedvat injecteren.
De naaldpunt is amper dertig duizendste van een millimeter dik, drie maal dunner dan een mensenhaar.
De onderzoekers vonden ook een manier om een ultradunne injectienaald te maken: de naaldpunt heeft een dikte van amper dertig duizendste van een millimeter, drie maal dunner dan een mensenhaar.