Vitamine D-tekort werkt chronische longziekte in de hand

17 december 2015
Een tekort aan vitamine D doet de longziekte COPD, ook gekend als ‘rokerslong’, sneller ontstaan. Dat blijkt uit onderzoek van UZ Leuven, dat nieuw licht werpt op de relatie tussen de vitamine en de longziekte.
COPD rokerslong

Een tekort aan vitamine D doet de longziekte COPD, ook gekend als ‘rokerslong’, sneller ontstaan.

COPD is een chronische longaandoening waarbij de capaciteit van de luchtwegen geleidelijk vermindert. 1 op de 14 Belgen wordt met de ziekte geconfronteerd. Het merendeel van de COPD-patiënten zijn (ex-)rokers.

Professor Wim Janssens, dienst pneumologie: “Patiënten met COPD hebben makkelijk een vitamine D-tekort. Het hormoon wordt aangemaakt in de huid door blootstelling aan de zon, maar COPD-patiënten komen vaak niet meer buiten.”

Snellere ontwikkeling

Een tekort aan vitamine D is niet alleen een gevolg van COPD, maar het kan de ziekte ook in de hand werken, zo blijkt uit het onderzoek van professor Janssens. “We stellen vast dat een tekort de luchtwegontsteking versterkt, waardoor COPD zich sneller kan ontwikkelen.”

Therapeutisch effect

Patiënten met COPD zijn vatbaarder voor longinfecties, botontkalking, spierzwakte en cardiovasculair lijden. Professor Janssens: “Vitamine D-therapie is een interessante manier om die risicofactoren te bestrijden en om de kans op COPD te verminderen.”

“De vitamine heeft een therapeutisch effect, en dan vooral bij patiënten met een duidelijk tekort. Het hormoon vermindert het infectierisico en verstevigt de botten en mogelijk ook de spieren.” Een vitamine D-tekort kan, behalve door blootstelling aan de zon, aangevuld worden door supplementen.

Toekomst

Professor Janssens: “We willen verder onderzoeken of er in de toekomst overgestapt kan worden van de klassieke therapie met vitamine D-supplementen naar inhalatietherapie. We gaan ook op zoek naar alternatieven voor vitamine D met hetzelfde effect en doen mee aan nieuwe prospectieve studies.”

Award

Professor Janssens is voor zijn onderzoek onderscheiden met een AstraZeneca Foundation Award. De AstraZeneca Foundation ondersteunt en stimuleert innoverend wetenschappelijk onderzoek. Naast professor Wim Janssens, werden ook professoren Yves Moreau en Massimiliano Mazzone van de KU Leuven bekroond. Elke laureaat ontvangt 25.000 euro.

Gerelateerd

Laatste aanpassing: 17 januari 2020