Afspraken
-
U hebt altijd een verwijsbrief van een huisarts of specialist nodig.
-
+32 16 34 47 75 - werkdagen van 8 tot 16.30 uur
-
Breng uitslagen van eventuele andere onderzoeken mee naar de raadpleging.
Waarom wordt een schildklierpunctie uitgevoerd
Diagnostisch om cellen af te nemen uit een mogelijk verdachte schildklierknobbel voor verder onderzoek onder de microscoop.
Therapeutisch om vocht uit een schildklierknobbel te zuigen.
Voorbereiden
U moet niet nuchter zijn voor een schildklierpunctie.
Breng vóór het onderzoek de arts op de hoogte als u bloedverdunners (pilletjes of spuitjes) neemt, zodat indien nodig het medicatieschema tijdig kan worden aangepast.
Verloop
Duur: 5 à 10 minuten
Dit onderzoek in samenwerking met de dienst radiologie.
U ligt op uw rug op de onderzoekstafel met een kussen onder uw rug (niet onder uw hoofd), waardoor de hals gestrekt wordt. Bij nek- of rugklachten wordt samen met u een aangepaste en zo comfortabel mogelijk houding gezocht.
Het onderzoek gebeurt niet onder verdoving, omdat de procedure slechts enkele minuten duurt en het gebruikte naaldje fijner is dan bijvoorbeeld de naald die gebruikt wordt voor een bloedafname.
De arts brengt eerst met echografie de schildklier in beeld en zal dan onder begeleiding van de echografie het naaldje in de schildklierknobbel plaatsen en wat vocht opzuigen. Er wordt dus geen weefsel (biopsie) genomen, enkel een druppel (voor diagnose) of vocht (voor behandeling van een vochtophoping of cyste).
U ondervindt hiervan hoogstens plaatselijk hinder. Slechts zelden treedt er nadien pijn of een kleine bloeding op, waarvoor dan een pijnstiller (bv paracetamol) wordt voorgesteld en uitwendige druk (compressie) gedurende enkele minuten wordt toegepast.
Het resultaat van onderzoek is doorgaans gekend na 3-5 werkdagen.