Immunotherapie

Immunotherapie is een behandeling die het eigen immuunsysteem stimuleert, versterkt of verandert, zodat het de kankercellen beter kan herkennen, aanvallen en vernietigen.

De start van een oncologische behandeling met immuuntherapie roept allicht heel wat vragen op. Aan de hand van dit filmpje geven we jou graag een eerste algemeen beeld over wat de behandeling inhoudt en hoe de behandeling zal verlopen.

Starten met immunotherapie

Starten met immunotherapie

Hoe werkt immunotherapie?

Later + langer effect

Immunotherapie leert het immuunsysteem om kwaadaardige cellen beter te herkennen en aan te vallen. Het kan daardoor langer duren (soms weken tot maanden) alvorens de behandeling zijn effect bereikt. Dat betekent dat patiënten en zorgverleners pas na weken, soms maanden, weten of de behandeling aanslaat. Dit varieert van persoon tot persoon.

Tegelijk kan het effect van immunotherapie ook langer aanhouden, tot lang na de toediening van de behandeling: het immuunsysteem heeft immers bijgeleerd en kan de kankercellen daardoor ook na de behandeling blijven bestrijden.

Op maat

Immunotherapie is, zoals elke behandeling tegen kanker, een behandeling op maat. Voor elke patiënt bepaalt de arts nauwkeurig welke geneesmiddelen het best kunnen worden toegediend. 

In sommige gevallen kan immunotherapie gecombineerd worden met andere behandelingen zoals chemotherapie.

Gidsen en dagboeken

PDF
Dagboek symptoomlast
PDF - 130.74 Kb

Infosessies en lezingen

Datum: 20 februari 2025
Locatie: zaal Bruckner, campus Gasthuisberg
In deze sessie gaan we in op het ontstaan van de menopauze en de klachten die daardoor kunnen ontstaan. Er wordt advies aangereikt om met deze klachten om te gaan.
Datum: 21 februari 2025
Locatie: campus Gasthuisberg
In deze infosessie scheppen we een kader rond wat angst is, hoe het ontstaat en hoe je ermee kan omgaan.
Datum: 25 februari 2025
Locatie: campus Gasthuisberg
In deze sessie staan we stil bij de vele levensdomeinen die worden beïnvloed door een chronische vorm van kanker. Er worden ideeën aangereikt om uw levenskwaliteit te verhogen.
Datum: 3 maart 2025
Locatie: campus Gasthuisberg
De beslissing om na een borstamputatie al dan niet over te gaan tot een reconstructie is een persoonlijke keuze. Het is echter niet altijd gemakkelijk de volledige en objectieve informatie te verkrijgen die nodig is om met kennis van zaken te beslissen.
Datum: 11 maart 2025
Locatie: campus Gasthuisberg
In deze sessie proberen we angsten te erkennen, te herkennen en te ontleden. We bieden je bruikbare inzichten en aanknopingspunten voor situaties waarin angst aanwezig is. Zowel kankerpatiënten met een goede als met een slechte prognose zijn welkom, samen met hun naasten.
Laatste aanpassing: 27 november 2024