Waarvoor kan u bij een logopedist terecht?

Voeding

Onze logopedist staat voor u klaar voor aangepaste logopedische voedingsadviezen. De eventuele aanwezigheid van voedingsproblemen bij kinderen met schisis is sterk afhankelijk van het type van schisis en of de schisis gepaard gaat met andere medische bezorgdheden. Tijdens het eerste contact met onze logopedist komen zowel borst- , fles-, lepel- als vaste voeding uitgebreid aan bod. Wanneer nodig, plant de logopedist een voedingsobservatie om gericht te kunnen bijsturen. De logopedist bekijkt samen met de ouders de mogelijkheid wat betreft het inschakelen van logopedische voedingsbegeleiding. 

Spraak- en taalontwikkeling

De logopedist van het schisisteam volgt de spraak- en taalontwikkeling van uw kindje op. De eventuele aanwezigheid van spraak- en/of taalproblemen bij kinderen met schisis is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder onder andere het type van schisis. Als er zich problemen stellen op vlak van spraak- en/of taalontwikkeling zal de logopediste in samenspraak met het multidisciplinaire schisisteam eventuele bijkomende onderzoeken en mogelijkheden tot therapie voorstellen. De therapie kan bestaan uit thuisbegeleiding voor hele jonge kindjes, logopedische therapie bij een logopedist in uw regio of multidisciplinaire therapie in een revalidatiecentrum. 

Op vaste momenten

Op onderstaande momenten krijgt u een gesprek met de logopedist:

  • Na de eventuele prenatale diagnose
  • Vlak na de geboorte
  • Jaarlijks tijdens de multidisciplinaire schisisraadpleging, vanaf de leeftijd van 2 jaar. 

Vrijblijvend, op uw vraag

Heeft u naast deze vaste momenten nog vragen of problemen? Neem gerust contact op met het secretariaat van het schisisteam om een afspraak te maken bij de logopedist.

Laatste aanpassing: 3 april 2025