Toediening van LMWH-antistollingsmedicatie na een operatie

Na een heelkundige ingreep zijn patiënten vaak minder mobiel, wat een verhoogd risico geeft op 'bloedklonters' of bloedstolsels. Om dat te voorkomen of behandelen wordt vaak LMWH gebruikt als antistollingsmiddel.

Wat is LMWH? 

LMWH wordt gebruikt als antistollingsmiddel om de vorming van bloedstolsels te voorkomen en te behandelen. LMWH staat voor low-molecular-weight heparin of laagmoleculairgewicht heparine.

Waarom een antistollingsmiddel toedienen? 

  • Preventief. Na een chirurgische ingreep zijn patiënten vaak minder mobiel. Dat verhoogt het risico op het ontstaan van bloedstolsel. Er kan preventief LMWH toegediend worden om de vorming van bloedstolsel te voorkomen.
  • Tijdelijke vervanging. Patiënten die al bloedverdunning innamen vóór de operatie, kunnen tijdelijk LMWH toegediend krijgen in plaats van die bestaande medicatie. Door de inspuitingen wordt de bloedverdunning op een andere manier verzekerd en is er minder risico op (na)bloedingen na de operatie.

Hoe correct toedienen? 

  • Het LMWH-antistollingsmiddel moet elke dag rond hetzelfde tijdstip toegediend worden.
  • Het wordt ingespoten in het vetweefsel onder de huid. Bij voorkeur wordt het ingespoten in de huidplooi van de buik. Als dat niet mogelijk is, kan het antistollingsmiddel ook toegediend worden in een huidplooi bovenaan het bovenbeen.
  • Let erop dat je de inspuiting elke dag op een andere plaats geeft en afwisselt tussen links en rechts.

Zet de inspuiting bij voorkeur in een huidplooi van de buik en blijf 5 cm verwijderd van de navel (de in grijs aangeduide regio op de tekening). 

Richtlijnen bij zelftoediening thuis

  1. Was uw handen.
  2. Ga comfortabel zitten of liggen.
  3. Verwijder de beschermdop van de spuit.
  4. Neem de huidplooi vast en breng de volledige naald loodrecht in de huidplooi. In principe moet de huid in de thuissituatie niet op voorhand ontsmet worden.
    Blijf 5 centimeter van de navel vandaan.
  5. Duw de spuit langzaam leeg in de huidplooi. Hou de huid geplooid tot de inspuiting gedaan is.
  6. Trek de naald voorzichtig terug uit de huidplooi en laat de huidplooi los. Het is mogelijk dat er een veiligheidshuls automatisch over de naald zal schuiven. 
    Minimaal bloedverlies op de injectieplaats is mogelijk. Druk dan gedurende enkele minuten op de plek van de bloeding.

Gooi de naald niet in de vuilnisbak maar in een speciaal daarvoor bestemde container. Als de container vol is, breng die dan naar uw apotheker.

Welke bijwerkingen kunnen er optreden? 

LMWH-antistollingsmedicatie is een bloedverdunner. Omdat uw bloed verdund is, is er een verhoogde kans op bloeduitstortingen en bloedingen. Merkt u bijvoorbeeld onverklaarbare neusbloedingen, bloed in de urine of ontlasting, raadpleeg dan uw arts.

Wees voorzichtig bij bepaalde handelingen zoals scheren. Bij beschadiging van de huid, kunt u langer nabloeden. 

Allergische reacties zijn zeldzaam. Als u huiduitslag, zwelling of koorts opmerkt op de toedieningsplaats of elders op uw lichaam, raadpleeg dan onmiddellijk uw (huis)arts.

Wanneer geen LMWH gebruiken of extra voorzichtig zijn?

Lees altijd eerst de bijsluiter voor meer informatie.
 

Laatste aanpassing: 20 december 2024