Doel
De hoofddoelstelling van dit revalidatietraject is het optimaliseren van de balans belasting en belastbaarheid, met als resultaat een verbeterde participatie in het dagelijkse leven.
De kern van dit programma is oefentherapie, gericht op het verbeteren van:
- Lichamelijke conditie
- Stabiliteit van de wervelkolom
- Evenwicht, balans
- Spierkracht en spieruithouding
- Ontspanning
- Opbouw van sport, hobby, werk
Voor wie
Het reconditioneringsprogramma kan alleen worden gestart na het doorlopen van een andere revalidatiemodule, zoals:
In uitzonderlijke gevallen is directe instroom mogelijk op basis van een voorschrift van een arts van fysische geneeskunde en revalidatie, mits de benodigde basiskennis over wervelkolomklachten aanwezig is, eventueel aangeleerd door een kinesitherapeut uit de periferie.
Evaluatie
Het reconditioneringsprogramma begint met een uitgebreide evaluatie, bestaande uit een kinesitherapeutische evaluatie, een fietstest en vragenlijsten.
Frequentie
Iedereen kan minimaal 3 maanden en maximaal 6 maanden (2 x 3 maanden) komen trainen. Om een zo goed mogelijk trainingsresultaat te bekomen, wordt geadviseerd minstens 2 maal per week te komen trainen.
Tijdstippen
- Maandag:
- 8.30 tot 10.15 uur
- 10.15 tot 12 uur
- Dinsdag:
- 10 tot 11.45 uur
- 17.45 tot 19.30 uur
- 17.50 tot 18.50 uur hydrotherapie in het zwembad
- Woensdag:
- 9 tot 10.45 uur
- Donderdag:
- 9 tot 10.45 uur
- 17.45 tot 19.30 uur
- Vrijdag:
- 8.30 tot 10.15 uur
- 14.45 tot 16.30 uur
Opbouw
Deelnemers krijgen een persoonlijke trainingsfiche en voeren zelfstandige oefeningen uit onder toezicht en begeleiding van een therapeut.
Een correcte uitvoering van de oefeningen met juiste lichaamscontrole en stabiliteit is essentieel voor de opbouw van het programma.
Programma
- Cardiovasculaire conditietraining
- Toesteltraining, matoefeningen en losse oefeningen
- Functionele training:
- In functie van beroep, sport, …
- Dit kan geïmplementeerd worden in zowel de cardiovasculaire training als in het krachtgedeelte (vaste toestellen/matoefeningen/losse oefeningen).
- Cooling down: ca. 15 min
- Afsluitend deel van een trainingssessie voor progressieve vermindering van de lichaamsactiviteit en het voorkomen van stijfheid na training
- Wordt in groep gedaan (met alle patiënten van die trainingssessie) onder begeleiding van de therapeut
- Deze bevat lichte mobiliserende bewegingen, proprioceptieve oefeningen, stretching of relaxerende elementen
Tussentijdse evaluaties
Tijdens het reconditioneringsprogramma vindt er voortdurend evaluatie en bijsturing plaats. Op vaste momenten worden de voortgang en resultaten door de kinesitherapeut besproken, in overleg met de deelnemer en, indien nodig, de betrokken arts. Op basis van deze evaluaties wordt bepaald of voortzetting van het programma wenselijk en haalbaar is. De maximale duur van het revalidatieprogramma is 6 maanden. Binnen deze periode worden deelnemers aangemoedigd om gezond bewegen en sport structureel in hun dagelijks leven te integreren, wat uiteindelijk leidt tot zelfstandige sportbeoefening en een gezonde levensstijl.