Research: onderzoek in UZ Leuven

Basisonderzoek, toegepast en klinisch onderzoek bevinden zich in UZ Leuven in elkaars nabijheid. Basisonderzoek verkent onbetreden paden en levert ons onnoemelijk veel nieuwe inzichten. Klinisch onderzoek vertaalt die inzichten naar een klinische context. De synergie zorgt voor onderzoek van uitzonderlijk hoog niveau.

Nieuws

15 januari 2025
Onderzoekers van het centrum menselijke erfelijkheid (CME) ontwikkelden een nieuwe diagnostische methode die zowel genetische als epigenetische afwijkingen in één enkele analyse opspoort. De techniek verbetert de diagnose van zeldzame ontwikkelingsstoornissen en behoort binnenkort tot de standaard klinische praktijk.
4 december 2024
Vorige week gebruikte UZ Leuven voor het eerst de gloednieuwe RAD-techniek om een patiënt met borstkanker te bestralen. RAD combineert de voordelen van twee bestaande bestralingstechnieken. Daardoor wordt het gezonde weefsel rondom de tumor nog beter beschermd en is de behandeltijd korter.
18 oktober 2024
Leuvense cardiologen plaatsten voor het eerst een nieuw type minipacemaker dat toepasbaar is voor bijna iedereen die een pacemaker nodig heeft.
5 september 2024
Studie van UZ Leuven toont voordelen van machineperfusie voor langere en veiligere bewaring van donorharten in afwachting van transplantatie
8 augustus 2024
Een nieuwe studie toont aan dat het geneesmiddel nipocalimab een goed alternatief is voor de niet ongevaarlijke bloedtransfusie bij een rhesuszwangerschap: het medicijn zorgt ervoor dat de antistoffen van de moeder niet meer naar de foetus kunnen gaan.
24 juli 2024
Ondanks vooruitgang in de behandeling van chronische ontsteking, kunnen bestaande ontstekingsremmers de ontwikkeling van darmfibrose niet voorkomen. Onderzoekers van UZ Leuven en KU Leuven identificeerden in een recente studie enkele mechanismen die cruciaal zijn voor de ontwikkeling van darmfibrose. Met die informatie hopen ze potentiële nieuwe behandelingen te ontwikkelen.

Basisonderzoek

Het basisonderzoek is zuiver wetenschappelijk onderzoek gericht op het ontrafelen van de mechanismen die een rol spelen bij aandoeningen en op het vinden van nieuwe behandelingen of medicijnen om bepaalde ziekten te genezen.

Dit type van onderzoek vindt volledig tussen de muren van de laboratoria plaats. Er worden wetenschappelijke proeven uitgevoerd op weefselculturen, op proefdieren maar niet op patiënten. Heel wat fundamenteel onderzoek valt onder de scope van de KU Leuven.

Lees meer over basisonderzoek op de site van de Groep Biomedische Wetenschappen.

Klinisch onderzoek

Klinisch onderzoek is onderzoek waarbij reeds patiënten betrokken worden en start wanneer de resultaten van het zuiver wetenschappelijk fundamenteel onderzoek als afdoende worden beoordeeld. Het klinisch onderzoek bepaalt de praktische toepasbaarheid (werkzaamheid, veiligheid) van de resultaten uit het fundamenteel onderzoek.

UZ Leuven hecht veel belang aan de stelling dat het fundamenteel onderzoek samengaat van bij de start met het klinisch onderzoek, zodat het resultaat ook effectief bruikbaar is voor de patiënt. Men spreekt in dit kader ook van translationeel onderzoek.

De voortdurende samenwerking tussen topwetenschappers binnen de KU Leuven en de clinici binnen UZ Leuven draagt zeker bij tot de ontdekking en ontwikkeling van nieuwe diagnostische en therapeutische technieken. De kennis, tijd, energie en middelen die de medische teams in UZ Leuven aan deze taak leveren, dragen duidelijk bij aan de kerntaken van een universitair ziekenhuis.

Meer weten?

Onderzoek met proefpersonen

Het centrum klinische farmacologie is altijd op zoek naar gezonde proefpersonen die willen meewerken aan medisch onderzoek, zoals bijvoorbeeld het testen van geneesmiddelen.

Laatste aanpassing: 14 januari 2025