Immunotherapie kan gevaarlijke bloedtransfusie bij foetus voorkomen

8 augustus 2024
Een nieuwe studie toont aan dat het geneesmiddel nipocalimab een goed alternatief is voor de niet ongevaarlijke bloedtransfusie bij een rhesuszwangerschap: het medicijn zorgt ervoor dat de antistoffen van de moeder niet meer naar de foetus kunnen gaan.

Bij een rhesuszwangerschap kunnen antilichamen van de zwangere moeder leiden tot bloedarmoede bij de foetus in de baarmoeder. Om bloedarmoede te behandelen, geven artsen vandaag een bloedtransfusie aan de foetus via de navelstreng. Dat is een delicate ingreep waarvoor heel wat specialistenervaring nodig is. Een nieuwe studie toont aan dat het geneesmiddel nipocalimab een goed alternatief is. De resultaten van de fase 2-studie werden zopas gepubliceerd in de New England Journal of Medicine

UZ Leuven was een van de 20 ziekenhuizen die het nieuwe geneesmiddel testte bij zwangere moeders die in een vorige zwangerschap al met een problematische rhesuszwangerschap te maken kregen. Bij 7 van de 14 opgevolgde vrouwen overleefde de baby het niet in vorige zwangerschappen. Na behandeling met het geneesmiddel nipocalimab overleefden 13 van de 14 baby’s: een zeer goed resultaat, wetende dat de rhesusziekte en het immuunprobleem meestal erger wordt bij elke zwangerschap. 

Het geneesmiddel kan de eerste niet-chirurgische behandeling voor rhesuszwangerschappen worden
prof. dr. Roland Devlieger

Nipocalimab is een biochemisch antistof dat lijkt op humane antistoffen. Het heeft de eigenschap om zich vlot te binden aan cellen in de lagen van de placenta, waardoor de antistoffen van de moeder worden vastgehouden en niet de baarmoeder binnendringen. De resultaten van de fase 2-studie zijn bemoedigend voor de grotere fase 3-studie die nu van start zal gaan. In de nieuwe studie, waaraan UZ Leuven ook deelneemt, zullen ook mensen met mildere vorm van rhesuszwangerschappen het product krijgen en vergeleken worden met zwangere vrouwen die een placebogeneesmiddel krijgen tijdens een rhesuszwangerschap. Elke vrouw die in het verleden al een rhesuszwangerschap had met minstens 1 bloedtransfusie naar de baarmoeder komt in aanmerking om aan de studie mee te doen. Als het product na die fase 3-studie kan goedgekeurd worden, kan het de eerste niet-chirurgische behandeling zijn voor rhesuszwangerschappen.

Gamechanger

Prof. dr. Roland Devlieger, gynaecoloog in UZ Leuven: “Het is de eerste keer dat we een geneesmiddel vinden dat kan verhinderen dat er antistoffen van de zwangere moeder naar de foetus gaan. Een rhesuszwangerschap blijft een gevaarlijke aandoening. In België screenen we elke zwangere vrouw op antistoffen en kunnen we tijdig ingrijpen om ernstige bloedarmoede en overlijden van de baby te voorkomen. Maar in sommige landen blijft het een belangrijk gezondheidsprobleem. Een bloedtransfusie naar de baarmoeder blijft bovendien een delicate ingreep die enkel in gespecialiseerde ziekenhuizen met ervaren artsen kan gebeuren. De uitstekende resultaten van immuuntherapie met nipocalimab kunnen daarom een gamechanger zijn in de opvolging van vrouwen met een rhesuszwangerschap.”

Ook bij andere foetale ziekten veroorzaakt door een foute combinatie van antistoffen bij de foetus en de moeder kan dit soort immuuntherapie belangrijk zijn, bijvoorbeeld bij niet-compatibele bloedplaatjes van moeder en foetus of bij aangeboren hartaandoeningen van de foetus. UZ Leuven zal meewerken aan opvolgstudies voor zowel rhesuszwangerschappen als voor incompatibele bloedplaatjes. 

Lees de studie in New England Journal of Medicine.

Laatste aanpassing: 9 januari 2025