Advies
- Over seksualiteit mag en kan gepraat worden. De hulpverleners zijn getraind om u daarin te ondersteunen. Aarzel niet om hen te contacteren als u vragen of problemen ondervindt.
- Geef uzelf en ook uw partner de nodige tijd om te leren omgaan met de veranderingen in uw lichaam. Probeer er samen over te praten. Het is normaal dat u als koppel een zekere voorkeur in seksualiteitsbeleving hebt ontwikkeld. Soms kan die nu onaangenaam, ongemakkelijk of pijnlijk zijn. Een nieuwe manier ontdekken vraagt niet alleen tijd, maar ook oefening. Durf aan elkaar een aantal vragen te stellen: “wat vind je leuk, waar heb je zin in, wat doet pijn …”.
De zin in seks en/of het gebrek aan voldoende vochtig zijn, heeft vaak niets te maken met je zin in seks of de mate van opwinding. Je lichaam reageert gewoon anders op prikkels en ik vind het belangrijk dat mijn partner dat ook weet.Lotgenoot
- Als seksualiteit pijnlijk is of wordt doordat u verkrampt, kan een begeleiding door een bekkenbodemtherapeute zinvol zijn (kinesitherapeut).
- Zorg voor een goede voorbereiding: ontspannen sfeer, voldoende voorspel.
Mijn partner was bang om opnieuw intiem te zijn met mij, omdat ik kanker heb gehad. We hebben dit samen kunnen bespreken.Lotgenoot
- Er zijn verschillende manieren om seksualiteit te beleven (strelen, erotisch zoenen, contact met de mond of met de hand, penetratie …). Kies een manier die voor jullie kan en prettig aanvoelt.
- Jezelf terug verkennen. Je lichaam voelt anders en het kan ook een ontdekking zijn wat je zelf aangenaam vindt. Ga al eens op zoek naar wat je zelf prettig vindt. Dit kan ook wat zelfvertrouwen geven.
Blijf er niet mee zitten
Bij vragen of voor advies rond seksualiteit en intimiteit kunt u terecht bij de zorgverleners in het ziekenhuis. Aarzel niet om er met hen over te spreken of hen te contacteren.
Ze kunnen u zo nodig ook doorverwijzen naar onze seksuologen.
Laatste aanpassing:
4 januari 2024