Wat is sorbinezuur?
Sorbinezuur is een zwak zuur dat in de natuur voorkomt in bepaalde fruitsoorten zoals aardbeien. Omwille van zijn zwak-zure werking wordt het als bewaarmiddel gebruikt.
Gebruik en voorkomen
- Cosmetica (bijvoorbeeld shampoos)
- Farmaceutische producten voor lokaal gebruik, zoals cortisonecrèmes en producten bestemd voor gebruik in de ogen
- Voeding (sorbaten E200, E201, E202, E203): vooral in kazen, maar ook in mayonaise, sladressings, brood- en deegwaren, fruit (walnoten, pruimen, rode vruchten, ...) en fruitsap, frisdrank, wijn, pickles, zuurkool, bepaalde vlees- en visproducten, melkproducten (margarine, light mayonaise, kaas, yoghurt en platte kaas)
- In geneesmiddelen zoals bepaalde (hoest)siropen en (zuig)tabletten
De lijst van bronnen is niet exhaustief, maar dient om een idee te hebben van mogelijke blootstellingen.
Groepsverwante stoffen
Personen die allergisch zijn aan sorbinezuur kunnen ook allergisch zijn aan kaliumsorbaat (dit is het kalium-zout van sorbinezuur).
Sorbinezuur kan ook niet-immunologische contacturticaria uitlokken.
Vragen of feedback
-
Neem contact op met uw behandelende dermatoloog.