Afspraken
-
Mynexuzhealth-gebruiker? Maak zelf uw afspraak via de mynexuzhealth-website of via de afsprakenmodule in de mynexuzhealth-app.
-
Nog geen mynexuzhealth-gebruiker? Vraag online uw afspraak aan.
-
Semi-dringende raadpleging binnen de 2 weken nodig? Volg dan deze stappen.
-
+32 16 33 81 60 - werkdagen van 8 tot 16.30 uur
Verloop
- Start: kort na de geboorte
- Duur: 6 à 9 weken, tot een normale stand van de voet bereikt wordt.
- Frequentie: wekelijks
Het voetje wordt herhaaldelijk op zachte wijze, zonder het te forceren, gecorrigeerd.
Het been wordt vanaf de tenen tot aan de lies gegipst om de gecorrigeerde stand te behouden.
Deze manipulaties zijn niet pijnlijk voor het kind. Ze worden uitgevoerd door een gespecialiseerde kinderorthopedist die bijgestaan wordt door een gipsverpleegkundige.
Als ouder mag u bij uw kindje blijven tijdens het gipsen.
Prognose
Meestal zijn er in totaal vier tot acht gipsen nodig om de voet te corrigeren.
- Bij een meer uitgesproken afwijking, is er daarna nog een spitsstand (naar beneden gericht voetje).
- Bij soepelere voetjes kan het voetje al volledig gecorrigeerd zijn na de gipsperiode.
Problemen voorkomen tijdens de gipsperiode
Voorkom dat het gips nat wordt door voorzichtig te zijn bij de dagelijkse wasbeurt en enkel een bad te geven op de dag dat het gips er af mag.
Zorg dat het gips niet mee in de luier zit. Gebruik wegwerpluiers.
Controleer of de tenen nog zichtbaar zijn. Als de tenen dieper in het gips zitten dan bij de aanleg, betekent dit dat de voet verschoven is. Contacteer in dat geval de gipskamer via tel. 016 34 57 74.
Controleer regelmatig de bloedcirculatie. Een normale circulatie kunt u nagaan door op het teentje te drukken: daardoor wordt het teentje even wit, om nadien weer de normale kleur te krijgen. Als de teentjes wit/paars blijven en koud aanvoelen, moet u contact opnemen met de gipskamer (indien gesloten: de huisarts of de spoedgevallendienst).
Gebruik een voetenzak om de beentjes met gips goed warm te houden bij koude buitentemperaturen. Het gips blijft de eerste twee dagen vochtig, waardoor de baby kan afkoelen.
Na een aantal gipsen is het normaal dat de huid wat droger wordt en een beetje roodheid vertoont. De babybadjes met wat babyolie, net voor de gipswissels, verzachten en hydrateren de huid.
Uit het gips geschoven?
Het gebeurt soms dat het kindje volledig uit het gips is geschoven. Neem ook dan rechtstreeks contact op met de gipskamer. Er wordt dan een nieuwe afspraak met jullie gemaakt om het gips opnieuw aan te leggen. Het is niet nodig om hiermee naar de huisarts of naar een spoedgevallendienst te gaan.
Brochures
-
PDFKlompvoetenPDF - 868.66 Kb