EGA (“the European Genome-phenome Archive”) kan gebruikt worden als repository voor het opslaan van genomische en/of genetische data.
EGA is een bron voor permanente en veilige archivering en uitwisseling van alle soorten potentieel identificeerbare genetische en fenotypische gegevens die het resultaat zijn van biomedische onderzoeksprojecten. Het doel is om toegang te bieden tot gegevens, hergebruik van gegevens te stimuleren, reproduceerbaarheid mogelijk te maken en biomedisch en translationeel onderzoek te versnellen.
Om data aan te leveren aan EGA moeten onderzoekers de richtlijnen in de documenten van EGA volgen. EGA aanvaardt bijvoorbeeld ‘de-identified’ (gepseudonimiseerde) data. Meer informatie kan worden teruggevonden op de website van EGA: https://ega-archive.org/
KU Leuven vereist van de onderzoekers dat zij de deelnemers informeren over het gebruik van hun genoomgegevens voor toekomstig onderzoek en dit met dit doel breed te delen (verspreiding van deze gegevens voor secundair onderzoek). De geïnformeerde toestemming voor deelname aan het onderzoek (‘ICF’) moet bij voorkeur expliciet en minstens impliciet toelaten dat de gegevens kunnen worden gedeeld via databanken die werken met gecontroleerde toegang (dit wil zeggen dat de gegevens enkel beschikbaar zullen worden gemaakt als aan bepaalde voorwaarden is voldaan). De onderzoeker is verantwoordelijk voor de inhoud van het ICF. DAC zal het desbetreffende ICF nakijken bij iedere aanvraag.
Aanvraag- en beoordelingsprocedure
De onderzoeker van KU Leuven doet een aanvraag bij DAC door het aanvraagformulier (“Application Form for KU Leuven researcher who wants to submit data to EGA”) in te vullen.
DAC streeft ernaar om binnen een redelijke termijn een beslissing te nemen.
In het geval van een positieve beslissing, zal DAC dit communiceren naar de onderzoeker met eveneens de vraag om:
- Indien er een PRET dossier (PRivacy en EThiek) bestaat en hierin nog niet vermeld werd dat de data zullen worden gedeponeerd in EGA, te starten met een PRET amendement om aan te geven dat data in EGA gedeponeerd zullen worden (voor meer informatie: https://www.groupware.kuleuven.be/sites/pret/Pages/help.aspx?#Amendement)
- de “submission request” in te dienen bij EGA
- bij de submission request enkel te verwijzen naar dac@uzleuven.be
- de template EGA Data Processing Agreement (DPA) die de onderzoeker ontvangt van EGA na het indienen van de submission request, te ondertekenen ter kennisname (interne bevestiging van diens engagement)
- de ondertekende DPA te bezorgen aan de ondersteundende dienst die zal zorgen voor mede-ondertekening door de voor KU Leuven/ UZ Leuven handtekeningbevoegde personen.