Ondervoeding

Ondervoeding ontstaat vaak heel geleidelijk omdat iemand minder eet dan het lichaam nodig heeft of omdat voedingsstoffen minder goed opgenomen worden.

Wanneer is iemand ondervoed?

Om te weten of iemand een risico op ondervoed heeft, kunt u gebruik maken van een paar simpele vragen:

  • Is de BMI lager dan 18.5 kg/m²? Bereken hier uw BMI.
  • Is er de laatste 3 maanden ongewenst gewichtsverlies?
  • Is er een verminderde voedselinname tijdens de laatste week?

Is het antwoord ja op een van deze 3 vragen, vraagt u best raad aan uw huisarts of een erkende diëtist.

Gevolgen

Ondervoeding kan lijden tot een veranderende lichaamssamenstelling met een afname van het fysiek en mentaal functioneren en een slechtere uitkomst van ziekte als gevolg.

Als u te weinig energie en eiwitten eet of opneemt, gaat uw lichaam beroep doen op uw reserves. Ongewenst gewichtsverlies is dus een belangrijke parameter bij het opvolgen van de nutritionele status. Bijkomend kunt u door te weinig of eenzijdige voeding ook tekorten op micronutriënten (vitaminen en mineralen) ontwikkelen.

Risicofactoren

Er zijn veel factoren die ondervoeding in de hand kunnen werken:

  • Chronische ziekten (kanker, COPD, hart en vaat ziekten,..)
  • Maagdarm problemen
  • Voedselallergieën en –intoleranties
  • Langdurig streng diëten
  • Kauw-en slikproblemen

Maar ook sociale factoren zoals armoede en verminderde mobiliteit spelen een rol.

Mogelijk complicaties

Ondervoeding kan lijden tot een aantal belangrijke complicaties:

  • Verhoogd risico op infecties en een verminderde immuniteit
  • Slechtere wondgenezing en trager herstel bij ziekte
  • Verhoogde kans op het ontstaan van frailty en sarcopenie
  • Minder spierkracht en vermoeidheid
  • Verminderde kwaliteit van leven
Laatste aanpassing: 12 oktober 2023