Erectieprothese

Ingreep waarbij de zwellichamen uitgehold worden om plaats te maken voor een erectieprothese. Tijdens de ingreep zal het littekenweefsel van binnenuit verzwakt of gebroken worden. Indien nodig, in erg complexe gevallen, kan het plaatsen van een erectieprothese gecombineerd worden met een Lue of Nesbit ingreep.

Verloop van de ingreep

Er wordt een insnede gemaakt tussen uw penis en scrotum (balzak). De zwellichamen worden zichtbaar en via een kleine incisie wordt in elk zwellichaam een siliconen cilinder geplaatst. Bij het uithollen van de zwellichamen wordt een deel van het littekenweefsel in het kapsel van het zwellichaam weggeschraapt, zodat de penis terug recht wordt. 

Indien dit niet volstaat kan een plicatuur of ingreep van Lue uitgevoerd worden, via een bijkomende insnede in de huid onder de eikel, dit is echter zeer zelden het geval. De cilinders in de zwellichamen worden verbonden met een pompje en een vloeistofreservoir. Door het pompje te bedienen wordt er vloeistof naar de cilinders gepompt en worden de cilinders langer, breder en harder en ontstaat er een erectie. Het pompje wordt in de balzak geplaatst en het reservoir achter het schaambeen. 

Soms is de penis na de ingreep niet volledig recht en besluit de chirurg een milde kromming te accepteren. Er zal dan geadviseerd worden de prothese regelmatig op te pompen waardoor op langere termijn de rest van het littekenweefsel opgerokken wordt en de penis steeds rechter wordt.

De ingreep duurt over het algemeen ongeveer 1,5 uur.

Kom ik voor deze ingreep in aanmerking?

Voor mensen die last hebben van de ziekte van Peyronie, gecombineerd met matig-ernstige erectiestoornissen (d.w.z. erectiestoornissen met weinig effect van erectiepillen) vormt dit één oplossing voor beide problemen. Het is belangrijk om te weten dat een erectieprothese in België niet volledig terugbetaald wordt door de mutualiteit. De patiënt wordt gevraagd een bedrag van ongeveer 1.000 euro zelf bij te dragen, dit is ongeveer 20% van de totale kost van de prothese.

Voordelen van de ingreep

  • Een erectie-implantaat is een langdurige oplossing voor zowel een kromstand van de penis als erectiestoornissen. Bij patiënten met zowel erectiestoornissen als de ziekte van Peyronie volstaat een corrigerende ingreep niet om voldoende stijve erecties te krijgen en is implantatie van een prothese vaak noodzakelijk
  • Met een erectieprothese bent u niet meer afhankelijk van medicatie om seksuele betrekkingen te kunnen hebben

Nadelen en mogelijke complicaties

  • Onvolledige correctie van de kromstand, waarbij na verloop van tijd de penis, door regelmatig gebruik van de prothese, steeds rechter zal worden
  • Een erectieprothese heeft een levensduur van gemiddeld 10 jaar, waarna deze vervangen kan worden, indien gewenst
  • Bij het plaatsen van een erectieprothese is er een 2-5% complicatierisico, waarbij de meest voorkomende complicaties zijn: erosie (dun worden van de huid over de prothese waardoor deze dreigt te perforeren), perforatie, infectie, en malfunctie (zie boven, na gemiddeld 10 jaar)

Hospitalisatie

Behoudens complicaties zal u 1 dag gehospitaliseerd zijn. U wordt opgenomen op de dag van de ingreep en mag daags nadien het ziekenhuis opnieuw verlaten. Gedurende deze 24 uur heeft u een blaassonde, een wonddrain en een drukverband om bloeduitstorting en zwelling van de penis te voorkomen.

Postoperatieve zorgen

  • Wondzorg: door thuisverpleging
  • Pijnstilling: een voorschrift wordt voorzien bij ontslag
  • Wondcontrole: na 1 week en na 6 weken
  • Om alles goed te laten genezen mag u de prothese de eerste 6 weken niet gebruiken. Tijdens de consultatie na 6 weken zal u instructies krijgen over hoe de prothese geactiveerd dient te worden
Laatste aanpassing: 27 november 2024