Professionele ondersteuning om kinderen en jongeren te betrekken bij palliatieve zorg en overlijden

Elke erkende school in Vlaanderen werkt samen met een centrum voor leerlingbegeleiding. Een CLB kan helpen bij vragen over: leren en studeren, psychisch en sociaal functioneren en preventieve gezondheidszorg. Ouders, leerlingen, leraren en directies kunnen er gratis terecht bij een team van artsen, verpleegkundigen, psychologen, pedagogen en maatschappelijk werkers…
www.vrijclb.be/
Vanuit de dringende en grote nood aan een laagdrempelig initiatief waar jongeren therapeutische hulp kunnen krijgen, werd het burgerinitiatief TEJO opgericht. Dit zijn huizen waar jongeren gratis en anoniem in gesprek kunnen gaan met een deskundige therapeut.
tejo.be
Het CAW is een organisatie die mensen helpt bij hun vragen en problemen met welzijn, zoals gezondheid, relatie, werk, migratie en meer. Het CAW biedt gratis, professioneel en vertrouwelijk hulp aan.
www.caw.be
Het JAC helpt jongeren tussen 12 en 25 jaar met al hun vragen en problemen. Bij de meeste JACs kan je gewoon binnenstappen met je vraag, soms moet je een afspraak maken en je kan ook (anoniem) bellen, mailen of chatten. Een hulpverlener geeft je meteen advies, informatie en praktische hulp, maar luistert vooral naar je verhaal. De hulp is altijd gratis. Je kiest zelf of je geholpen wil worden en op welke manier.
www.caw.be/jac
Een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) biedt hulpverlening aan mensen met psychische problemen. In een CGG zijn er aparte teams voor volwassenen, ouderen en voor kinderen en jongeren. Elk team bestaat uit één of meerdere psychiaters, psychologen en maatschappelijk werkers.
centrageestelijkegezondheidszorg.be
Tele-onthaal is een organisatie die mensen helpt om te praten over hun zorgen of gedachten, zonder dat ze verplicht zijn zich bekend te maken. Je kunt 24/7 bellen of chatten met iemand die naar je luistert.
www.tele-onthaal.be
De psycholoog begeleidt u, meestal via gesprekstherapie, vanuit een analyserende of gedragsmatige visie. Het doel is het verkrijgen van inzichten en het vinden van nieuwe manieren van omgaan met emoties en situaties.
www.vind-een-psycholoog.be
Bij een eerstelijnspsycholoog (ELP) kan je tegen een verminderd tarief terecht. Dit is het resultaat van een samenwerking tussen het RIZIV, de FOD Volksgezondheid en de hele sector van de geestelijke gezondheidszorg.
www.eerstelijnszone.be

Ontbreekt er iets?

Heb je zelf nog tips om dit overzicht aan te vullen?
Laat het ons weten via pstteam_psy@uzleuven.be.

Laatste aanpassing: 14 maart 2024