Ontlasting en urineren na de bevalling

De eerste keer ontlasting maken na de bevalling kan moeilijk zijn. Ook plassen kan minder vlot gaan en pijn doen.

Stoelgang

De eerste keer ontlasting maken na de bevalling kan moeilijk zijn. De knip is vaak pijnlijk, de schaamstreek is gevoelig en u bent bang voor nog meer pijn. Hierdoor kunt u geneigd zijn om de ontlasting uit te stellen. Hou echter uw ontlasting niet op. Ze wordt dan hard en veroorzaakt nog meer pijn.

Tips als de ontlasting uitblijft

Hebt u na drie dagen nog geen ontlasting gemaakt? 

  • Drink veel water en eet groenten, fruit en bruin brood.
  • Beweeg voldoende.
  • Meld dit aan de vroedvrouw of arts.

Had u al stoelgangproblemen voor de bevalling?

Als u ook vóór de bevalling moeilijkheden had met de ontlasting, kunt u best onmiddellijk na de bevalling al extra vezels innemen. De vroedvrouw zal u graag raad geven.

Urineren

Spoelen met lauw water

Urineren kan ook pijnlijk zijn, zeker als er kleine scheurtjes in het slijmvlies van de schaamlippen zijn. Het prikkelende gevoel kan worden verzacht door na elke plas- en ontlastingsbeurt goed te spoelen met lauw water.

Pijnstilling en drinken

Soms is de schaamstreek gezwollen en gaat het plassen minder vlot, of kunt u zelfs helemaal niet plassen. Een ontzwellende pijnstiller en voldoende drinken kunnen hierbij helpen.

Blaassonde

Als u zes uur na de bevalling nog niet geplast hebt, zal de vroedvrouw een blaassonde plaatsen.

Bekkenbodemspieroefeningen

Hebt u moeite om uw plas op te houden bij het lachen, hoesten, niezen of voelt u niet goed wanneer u moet plassen, zeg dit dan aan de vroedvrouw. De kinesitherapeut zal u hiervoor bekkenbodemspieroefeningen aanleren.

Urineweginfecties

Na de bevalling bent u meer vatbaar voor urineweginfecties. Als u problemen of pijn hebt, meldt dit dan aan de vroedvrouw. Er zal dan een urinestaal gevraagd worden. Indien nodig wordt een behandeling met antibiotica opgestart.

Laatste aanpassing: 24 januari 2020