Psychologische aspecten van een bevalling

De combinatie van de zware inspanning van de bevalling, de emoties die komen kijken bij een kindje, praktische en psychologische veranderingen in uw gezinsleven en op vlak van uw relatie... De periode na de bevalling is niet altijd gemakkelijk. Enkele tips om met de nieuwe situatie om te gaan.

Na de bevalling kunnen er gevoelens bij u opkomen waar u tevoren nooit weet van had. U kent waarschijnlijk het gevoel de gelukkigste vrouw ter wereld te zijn, maar toch voelt u zich bedrukt. Hier hebben wel meer mama’s last van na de bevalling.

Vanwaar komen die gevoelens?

De geboorte van uw kindje is voor beide ouders een ingrijpende gebeurtenis, die bergen energie vergt.

Hierbij komt dat u lichamelijk nog niet terug in de plooi bent en nog moet herstellen van de geleverde inspanning. Bij de bevalling treden er bovendien heel wat biologische veranderingen op, de hormonenspiegels veranderen snel en stress en vermoeidheid kunnen ontstaan door de onderbroken nachtrust.

Baby blues

Dit alles maakt dat het wel eens een moeilijke periode kan worden. Het is dan ook de normaalste zaak van de wereld dat u overgevoelig bent. Dit kan zich uiten in onverklaarbare huilbuilen, de baby blues.

De meeste vrouwen maken drie of vier dagen na de bevalling zo’n ‘huildag’ door. Dit hoort er een beetje bij.

Neem de tijd om te wennen

Een baby verandert het leven van beide ouders ingrijpend. Elk nieuw kind brengt het gezin een beetje uit balans. Het duurt even voor iedereen weer zijn plaatsje heeft gevonden en een nieuw evenwicht ontstaat.

Geef uzelf de tijd om te groeien in uw nieuwe rol.

De juiste prioriteiten stellen is ongetwijfeld de moeilijkste opdracht voor jonge ouders. Een baby kan soms een behoorlijke stoorzender betekenen voor een gestructureerd leventje. Uw kindje gaat uw dag- (en nacht-) indeling bepalen. Hoe meer u dit toelaat, hoe meer u van het ouderschap zal genieten.

Tips

  • Rust voldoende;
  • Onderdruk een huilbui niet;
  • Geef uzelf de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie;
  • Hulp en sympathie van uw familie en vrienden is kostbaar;
  • Doe eventueel een beroep op een kraamzorg
  • Vraag bezoekers om vooraf een seintje te geven en beperk het bezoek de eerste weken;
  • Roep tijdig professionele hulp in (huisarts, vroedvrouw) als de negatieve gevoelens blijven aanhouden.

Voor de partner

Binnen het bevallings- en kraamtijdgebeuren bent u als partner erg belangrijk. U bent de thuisbasis, diegene die uw vrouw het beste kent en die ze het liefste bij zich heeft, zeker in moeilijkere momenten. Zorg er daarom voor dat u er voor haar bent als ze steun zoekt.

Door zorgen, maar ook vreugdevolle momenten samen te beleven en te delen, kunnen jullie beiden genieten van het groeiende ouderschap.

Wij zijn er voor u

Het is volkomen normaal dat u zich soms geen raad weet. Moeder en vader worden, leert u al doende.

Wordt het u toch allemaal wat te veel en bent u bang dat u het allemaal niet aankunt, bespreek dit dan zeker met uw vroedvrouw. Zij zal samen met u zoeken naar een mogelijke oplossing.

Laatste aanpassing: 24 januari 2020