Onderzoek naar lymfeklierkanker
Lymfeklierkanker wordt veroorzaakt door een opeenstapeling van afwijkingen in de genen van een lymfekliercel, de zogenoemd genomische afwijkingen.
Dankzij recente studies wereldwijd bij verschillende meer frequent voorkomende lymfomen is de kennis van het ontstaansmechanisme van lymfklierkanker sterk toegenomen.
Het in kaart brengen van deze genomische karakteristieken verbetert de diagnose en leidt tot nieuwe gerichte therapieën onder de vorm van antistoffen en kleine moleculen.
Deze nieuwe behandelingen worden nu reeds in onze dagdagelijkse praktijk gebruik. Daarnaast voeren we op onze dienst ook talrijke klinische studies uit met nieuwere therapieën.
Op die manier geven we onze patiënten met lymfeklierkanker hoop op een betere toekomst.
Minder aandacht voor ongewone zeldzame lymfomen
In recente studies wereldwijd met betrekking tot lymfomen gaat de meeste aandacht echter naar de meer frequent voorkomende lymfeklierkankers.
De veelbelovende toekomst is echter veel minder van toepassing voor patiënten met ongewone, zeer zeldzame lymfomen, die vaak ook gepaard gaan met een heel slechte prognose.
Bovendien worden deze patiënten meestal uitgesloten van deelname aan klinische studies en, nog meer dramatisch, is de farmaceutische industrie veel minder geïnteresseerd in onderzoek naar nieuwe behandelingsopties voor deze categorie van patiënten.
Onderzoek nodig naar ongewone zeldzame lymfomen
Er is dus nood aan onderzoek naar nieuwe technieken, de zogenaamde ‘next generation sequencing’, om ook de genomische karakteristieken van ongewone zeer zeldzame lymfomen beter in kaart te kunnen brengen.
Enkele voorbeelden van ongewone zeer zeldzame lymfomen waarover weinig onderzoek bestaat:
- Grijze zone mediastinale lymfomen (MGZL): zeer zeldzame agressieve lymfeklierkanker die ontstaat in de borstholte.
- Posttransplantatie lymfoproliferatieve aandoeningen (PTLD): lymfomen die ontstaan na orgaan- of stamceltransplantatie.
- Primair centraal zenuwstelsel lymfomen (PCNSL): lymfomen die enkel gelokaliseerd zijn in de hersenen.
- Intravasculair lymfomen (IVL): lymfomen die enkel gelokaliseerd zijn in de bloedvaten.
Steun onderzoek naar ongewone zeldzame lymfomen
Uw steun is nodig om onderzoek naar deze ongewone, zeldzame lymfomen te financieren. U kunt hierbij kiezen uit verschillende fondsen. Doe een gift en help zo mensen met ongewone zeldzame lymfomen.