Algemeen
Het bloed voorziet de weefsels van zuurstof. Ter hoogte van het spijsverteringsstelsel neemt het bloed ook de nuttige voedingsstoffen op die tijdens de maaltijd verorberd werden en brengt deze naar de verschillende lichaamsdelen. Daarnaast brengt het bloed de afvalstoffen naar de lever en de nier waar ze kunnen uitgescheiden worden via de stoelgang en de urine.
Hiertoe wordt het zuurstofrijke bloed door het hart naar de weefsels gepompt via de slagaders of arteries. Het zuurstofarme bloed wordt teruggebracht naar het hart via de aders of venen. Ter hoogte van de weefsels bevinden zich de haarvaten of capillairen. Het is hier dat het bloed zuurstof en voedingsstoffen aan de weefsels afgeeft en afvalstoffen uit de weefsels opneemt.
Grote slagader of aorta
Vanuit het hart vertrekt de grote slagader of aorta. In de borstkas geeft de grote borstslagader of aorta thoracalis verschillende takken af voor de armen, het hoofd en de longen. Eens voorbij het middenrif verandert de grote slagader van naam en wordt de grote buikslagader of aorta abdominalis. Deze geeft onder andere takken af naar de maag, de darmen, de lever en de nieren. Ter hoogte van de navel splitst de grote buikslagader in twee bekkenslagaders (arteria iliaca). Deze geven enerzijds takken af naar de darmen, de blaas en de geslachtsorganen en anderzijds naar de benen.
Beenslagaders
Ter hoogte van de lies veranderen de bekkenslagaders van naam en worden de beenslagaders genoemd (arteria femoralis communis). De beenslagader splitst in twee takken: de diepe beenslagader (arteria profunda femoris) en de oppervlakkige beenslagader (arteria femoralis superficialis). Ter hoogte van de kniekuil verandert de oppervlakkige beenslagader van naam en wordt dan de knieslagader genoemd (arteria poplitea). Ter hoogte van het onderbeen splitst de knieslagader in drie belangrijke takken: de arteria tibialis anterior, de arteria fibularis en de arteria tibialis posterior.
Hoofd- en halsslagaders
Iedereen heeft twee halsslagaders (arteria carotis), één aan elke zijde van de hals. U kan ze voelen kloppen wanneer u uw vingers zachtjes naast de adamsappel laat rusten. Zij voorzien de hersenen van zuurstofrijk bloed. Daarnaast worden de hersenen nog van bloed voorzien langs twee kleinere slagaders aan de achterkant van de hals (arteria vertebralis). Deze kunnen belangrijker worden wanneer de halsslagaders vernauwd zijn of volledig verstopt.
De slagaders in de linker helft van de hals voorzien de linker hersenhelft van bloed, de slagaders in de rechter helft van de hals voorzien de rechter hersenhelft van bloed. De linker hersenhelft zorgt voor beweging en gevoel in de rechter lichaamshelft, de rechter hersenhelft zorgt voor beweging en gevoel in de linker lichaamshelft.
Eenmaal in de schedel staan de 4 slagaders die de hersenen van bloed voorzien met elkaar in verbinding en vormen een slagaderring (cirkel van Willis). Deze ring zorgt ervoor dat, wanneer één of meerdere slagaders vernauwd of verstopt zijn, de hersenen toch nog voldoende bloed krijgen.
Nierslagaders en slagaders van het spijsverteringsstelsel
De grote buikslagader (aorta) geeft takken af naar de maag, de darmen, de lever (truncus coeliacus, arteria mesenterica superior, arteria mesenterica inferior) en de nieren (arteria renalis). Ter hoogte van de navel splitst de grote buikslagader in twee grote bekkenslagaders. Deze geven enerzijds takken af naar de darmen, de blaas en de geslachtsorganen (arteria iliaca interna) en anderzijds naar de benen.