Invloed van immuuntherapie op seksualiteit en intimiteit

Zowel de lichamelijk als de emotionele gevolgen van uw ziekte en de behandeling met immuuntherapie kunnen gevolgen hebben voor uw seksuele behoefte en uw seksleven. De invloed van een behandeling op de seksualiteit is voor iedereen verschillend. 

Sommigen vinden hun seksleven door de andere zorgen nu minder belangrijk. Voor anderen kan seksualiteit net heel veel betekenen in deze periode. Dat is heel persoonlijk. Uw zin om te vrijen kan ook verminderd zijn door een aantal lichamelijke klachten zoals vermoeidheid en misselijkheid.

Seksualiteit en intimiteit bij een oncologische behandeling

Spreek erover met elkaar 

Het bespreekbaar maken van seksuele problemen, zorgen of vragen is belangrijk, maar niet zo evident. 

  • Worstelen jullie om de juiste woorden te vinden?
  • Vindt u het moeilijk om over seksualiteit te beginnen?
  • Wilt u de andere hier niet mee belasten?

Door er met uw partner over te praten, leren jullie elkaar beter begrijpen en ontdekken jullie samen op welke manier jullie seksualiteit en intimiteit in deze periode willen beleven.

Tips

  • Neem voldoende tijd om elkaar weer te (her)ontdekken.
  • Ga er niet vanuit dat seksualiteit spontaan weer op gang komt. Dat vraagt tijd en oefening.
  • Hebt u last van vermoeidheid? Bespreek dan samen op welk tijdstip het wél lukt en het fijn is om te vrijen (bv. 's morgens of na een rustmoment).
  • Als u minder nood hebt aan seksualiteit, leg dan meer de focus om andere zaken die verbinden.
De zin om te vrijen is vaak afwezig sinds we bezig zijn met de behandeling. Gelukkig heb ik een begripvolle partner. We leggen momenteel meer de focus op gezinstijd met de kinderen of een trip of uitstap tussenin.
Lotgenoot

Anticonceptie

Tijdens uw behandeling en tot enkele maanden nadien is het belangrijk om voorbehoedsmiddelen (bv. een condoom) te gebruiken. Een mogelijke zwangerschap moet nu immers voorkomen worden, omdat de therapie schadelijk kan zijn voor de baby.

Hebt u nog een kinderwens? Bespreek dat dan zeker met uw arts.

 

Seks tijdens de behandeling was voor mij echt belangrijk en heeft zeker geholpen om me beter in mijn vel te voelen. De blik van mijn partner dat zij me nog ‘wou’ was nodig om me echt man te voelen.
Lotgenoot

Vragen of advies

Bespreek deze klacht en uw eventuele vragen met uw zorgverleners in het ziekenhuis. Aarzel niet om hen te contacteren.

Aan sommige diensten is een seksuoloog verbonden. Vraag daarnaar via je arts, sociaal werker, psycholoog of verpleegkundige. Een seksuoloog in uw buurt vindt u via de website van de Vlaamse Vereniging van Seksuologen: www.seksuologen-vlaanderen.be.

U kunt ook voor persoonlijke begeleiding terecht bij het Centrum voor klinische seksuologie en sekstherapie in UZ Leuven. U en/of uw partner kunnen daar met professionele zorgverleners over seksualiteit praten. Maak een afspraak via +32 16 34 80 00

Informatiesessies Leuvens Kankerinstituut

Bijkomend organiseert het Leuvens Kankerinstituut gratis informatiesessies over kanker, seksualiteit en intimiteit. 

Lees meer
Laatste aanpassing: 5 juni 2023