Insulinepen

Pen waarmee u insuline kunt doseren en inspuiten. Er bestaan zowel wegwerppennen als navulbare pennen.

Afspraken

Diabetescentrum

Insuline is op kamertemperatuur 30 dagen houdbaar. Bewaar uw voorraad insuline in de koelkast.

Gebruik

  1. Klaarzetten voor gebruik: insulinepen - naald 
  2. Handen wassen.
  3. In geval van troebele insuline eerst de pen zwenken, niet schudden. 
  4. Naald op de pen doen, beschermdopjes eraf halen. 
  5. Bij ieder injectie eerst de doseerknop aan de achterkant op 2 eenheden draaien.
    1. Houd de insuline pen met de naald naar boven en druk op de doseerknop.
    2. Er moet een druppel insuline uit te komen.
    3. Indien niet: herhaal de procedure. 
  6. Draai doseerknop op de benodigde hoeveelheid. (zo nodig gebruik het aanpassingsschema)
  7. Spuiten:
    1. In buikstreek of bovenbeen.  
    2. Doseerknop geheel en rustig indrukken.
    3. U controleert of de doseerknop terug op 0E staat en wacht nog 10 seconden voor u de insulinepen terugtrekt. 
  8. Naald eraf halen en in een naaldcontainer doen.
insuline inspuiting dijbeen

Aandachtspunten

  • Gebruik de naald op uw insulinepen maximum 4 keer.
  • Gooi de naalden na gebruik in een naaldcontainer.
    • Volle naaldcontainers brengt u naar het containerpark of geeft u mee met het klein gevaarlijk afval.
    • Naalden en naaldcontainers zijn te koop bij de apotheek, Vlaamse Diabetesliga of mediotheek.
  • Bewaar de pen met insuline op kamertemperatuur.
  • Reserve insuline bewaart u in de groentelade van de koelkast.
  • Verander tijdig uw insulineflacon/insulinepen.
diabetespen
Laatste aanpassing: 16 december 2024