Rooming-in op intensieve zorg 8

Bij kinderen die in het brandwondencentrum (intensieve zorg 8) verblijven, is het soms mogelijk dat er één (groot)ouder blijft overnachten op de kamer van het kind. Dat noemen we rooming-in.

Wat is rooming-in?

Als kindvriendelijk ziekenhuis geven wij de kans aan een vertrouwenspersoon (bv. een ouder of grootouder) om te kunnen overnachten bij het kind op de kamer.

Dat betekent dat die persoon samen met het kind de kamer deelt. Het kind en de rooming-inpersoon verblijven samen in isolatie en blijven dan ook maximaal op de kamer.

Om rooming-in goed te laten verlopen, gelden er een aantal afspraken. Op deze pagina vindt u hierover meer uitgebreide info. 

In het kort: afspraken rooming-in

  • Je blijft maximaal op de kamer en komt niet in gemeenschappelijke lokalen van de afdeling (bv. de keuken, de verpleeghub, het toilet op de afdeling ...). 

  • Je houdt de kamerdeur maximaal gesloten. 

  • Je houdt de kamer netjes en op orde. 

  • Je belt wanneer je iets nodig hebt of vragen hebt. 

  • Je ontsmet grondig de handen voordat je de kamer en de eenheid verlaat. 

Waarom al deze afspraken?

In de eerste plaats willen we voorkomen dat je kind of kleinkind een (bijkomende) infectie oploopt. Anderzijds willen we ook andere patiënten beschermen tegen een mogelijke infectie. 

Wat wordt er van jou verwacht als vertrouwenspersoon?

Blijf op de kamer 

Je blijft samen met het kind maximaal op de kamer. Je komt dus ook niet in lokalen op de eenheid (bv. de keuken, de verpleeghub ...) en belt de verpleegkundige bij vragen of als je iets nodig hebt. Die komt zo snel mogelijk naar je toe. 

Als je de kamer toch moet verlaten, zoals voor een toiletbezoek, ontsmet je de handen grondig en verlaat je onmiddellijk de afdeling. Je gebruikt enkel het sanitair in de bezoekersgang. Om infectiepreventie te garanderen, is het toilet op de eenheid enkel voor patiënten. 

In overleg met de verpleegkundige kun je de douche van de eenheid gebruiken. Die wordt meteen nadien gereinigd en ontsmet door de schoonmaakploeg. 

Maaltijden

Je krijgt maaltijden van het ziekenhuis op de kamer. Hiervoor wordt per dag een supplement aangerekend. Ontbijten kan (buiten de bezoekuren) ook in de wachtruimte in de bezoekersgang, bij voorkeur onmiddellijk na het douchen met propere kledij. 

Vermijd overtollig materiaal in de kamer en hou het netjes. Dat maakt de verzorging en het schoonmaken veel makkelijker. 

Bezoek

Bezoek wordt tot een minimum beperkt (bekijk hier de bezoekregeling). Kinderen jonger dan 12 jaar komen niet op bezoek, tenzij met toestemming van de behandelende arts. 

De bezoekers laten hun jas en tas in de voorziene lockers aan de ingang van de afdeling. De lockers kunnen afgesloten worden met een muntstuk van 2 euro. 

Als er een infectierisico voor de bezoekers is, zal de isolatiekaart aan de kamerdeur aangeven welke beschermende kledij de bezoeker moet aantrekken en in welke volgorde dit moet gebeuren. 

Als zwangere vrouwen niet op bezoek mogen komen, staat dit ook vermeld op de isolatiekaart.

Elke bezoeker ontsmet de handen grondig, voor het betreden én bij het verlaten van de kamer. 

Spel en educatie

Bij een langdurig ziekenhuisverblijf en als de toestand van het kind dit toelaat, kan het naar de ziekenhuisschool gaan of wordt er lesgegeven op de kamer. 

Er mag speelgoed van thuis meegebracht worden. Let wel: enkel speelgoed dat gemakkelijk gereinigd en ontsmet kan worden, komt in aanmerking. 

Je kunt ook bij de verpleegkundige speelgoed van het ziekenhuis vragen. 

Wat als je kind in isolatie verzorgd wordt? 

Een infectie kan via verschillende manieren verspreid worden. Het vaakst wordt een besmetting overgedragen via de handen

Als je kind in isolatie verzorgd wordt, is dat om het risico op infectieverspreiding naar andere patiënten te beperken. Daarom gelden er ook isolatiemaatregelen voor de rooming-inpersoon en bezoekers. 

Op de isolatiekaart aan de deur staan de richtlijnen vermeld voor het betreden van de kamer, zowel voor zorgverleners als voor bezoekers. 

In dit geval kan je kind niet naar de ziekenhuisschool, maar wordt er indien mogelijk lesgegeven op de kamer. 

Laatste aanpassing: 5 juni 2024