Laserbestraling
Fotodynamische therapie is een relatief recente techniek die tumorcellen gericht vernietigt, legt prof. dr. Vincent Vander Poorten uit. “Eerst krijgt de patiënt de stof Temoporfin ingespoten, die de eigenschap heeft om zich vooral op te stapelen in kwaadaardige cellen. Enkele dagen later, als het product zich voldoende ‘geïnstalleerd’ heeft, brengen we de patiënt onder narcose en bestralen we de tongbasis met een speciale laser. Onder invloed van de sterke lichtstraal begint Temoporfin toxisch te reageren en worden de kankercellen vernietigd.”
Het product stapelt zich, zij het veel minder, ook op in gezonde cellen. Daarom mochten beide patiënten pas na twee weken weer in normaal verlichte ruimtes verblijven.
Onder invloed van de laserstraal begint de ingespoten stof Temoporfin toxisch te reageren en worden de kankercellen vernietigd
Robotchirurgie
Bij de behandeling van een tumor in het hoofd-halsgebied streven artsen er maximaal naar om verminkingen en functionele beperkingen, zoals verlies van spraak, te vermijden. Professor Vander Poorten: “Al enige tijd gebruiken we in bepaalde situaties robotchirurgie omdat we daarmee een tumor nauwkeurig kunnen verwijderen langs de mond, zonder dat we daarbij een grote heelkundige toegangsweg moeten maken. Dat impliceert minder weefselschade en minder littekenweefsel.”
We hebben goede hoop dat fotodynamische therapie voor toekomstige patiënten met een vergelijkbaar probleem een oplossing biedtprof. dr. Vincent Vander Poorten
Volledige verwijdering
Welke chirurgische techniek ook gebruikt wordt, in elk geval is het de bedoeling dat de tumor volledig wordt weggenomen. In een aantal gevallen blijven er echter tumorcellen achter. Professor Vincent Vander Poorten: “Dan is een bijkomende behandeling met radiotherapie noodzakelijk, om te vermijden dat de kanker terugkomt.”
Die radiotherapeutische behandeling kan echter maar één keer efficiënt gebeuren. Twee patiënten ondergingen robotheelkunde voor een nieuw kankergezwel op een plek in het lichaam die al eerder bestraald was met radiotherapie. De noodzakelijke nabehandeling kon dus niet nóg eens met bestraling gebeuren.
Professor Vander Poorten: “Vandaar het besluit om fotodynamische therapie in te schakelen. Door de positieve resultaten met die twee patiënten hebben we goede hoop dat de therapie voor toekomstige patiënten met een vergelijkbaar probleem een oplossing biedt.”