Foto­dyna­mische therapie bij tong­basis­kanker

17 december 2015
Dankzij de combinatie van robot­­­chirurgie met foto­­dy­namische therapie, een innovatieve behandel­­­methode, zijn twee UZ Leuven-patiënten met een tumor aan de tong­­basis al meer dan twee jaar kanker­­vrij.

Laser­­bestraling

Foto­­dynamische therapie is een relatief recente techniek die tumor­­­cellen gericht vernietigt, legt prof. dr. Vincent Vander Poorten uit. “Eerst krijgt de patiënt de stof Temoporfin in­gespoten, die de eigen­schap heeft om zich vooral op te stapelen in kwaad­­aardige cellen. Enkele dagen later, als het product zich voldoende ‘ge­ïnstalleerd’ heeft, brengen we de patiënt onder narcose en bestralen we de tong­­basis met een speciale laser. Onder invloed van de sterke licht­straal begint Temoporfin toxisch te reageren en worden de kanker­­­cellen vernietigd.”

Het product stapelt zich, zij het veel minder, ook op in gezonde cellen. Daarom mochten beide patiënten pas na twee weken weer in normaal verlichte ruimtes verblijven.

Onder invloed van de laser­­­straal begint de ingespoten stof Temoporfin toxisch te reageren en worden de kanker­­­cellen vernietigd

Robot­­chirurgie

Bij de behandeling van een tumor in het hoofd-hals­­­gebied streven artsen er maximaal naar om verminkingen en functionele beperkingen, zoals verlies van spraak, te vermijden. Professor Vander Poorten: “Al enige tijd gebruiken we in bepaalde situaties robot­­­chirurgie omdat we daarmee een tumor nauwkeurig kunnen verwijderen langs de mond, zonder dat we daarbij een grote heel­kundige toegangs­­­weg moeten maken. Dat impliceert minder weefsel­­­schade en minder litteken­­­weefsel.”

We hebben goede hoop dat foto­­­dynamische therapie voor toekomstige patiënten met een vergelijk­­­baar probleem een oplossing biedt
prof. dr. Vincent Vander Poorten

Volledige verwijdering

Welke chirurgische techniek ook gebruikt wordt, in elk geval is het de bedoeling dat de tumor volledig wordt weg­­genomen. In een aantal gevallen blijven er echter tumor­­­cellen achter. Professor Vincent Vander Poorten: “Dan is een bij­komende behandeling met radio­­therapie nood­zakelijk, om te vermijden dat de kanker terugkomt.”

Die radio­­thera­peutische behandeling kan echter maar één keer efficiënt gebeuren. Twee patiënten ondergingen robot­­heel­kunde voor een nieuw kanker­­­gezwel op een plek in het lichaam die al eerder bestraald was met radio­­­therapie. De nood­­­zakelijke na­behandeling kon dus niet nóg eens met bestraling gebeuren.

Professor Vander Poorten: “Vandaar het besluit om foto­­­dynamische therapie in te schakelen. Door de positieve resultaten met die twee patiënten hebben we goede hoop dat de therapie voor toe­komstige patiënten met een vergelijk­baar probleem een oplossing biedt.”

Laatste aanpassing: 16 maart 2023