50 jaar centrum menselijke erfelijk­heid

27 november 2016
In 2016 vierde het centrum menselijke erfelijkheid (CME) zijn 50-jarig bestaan. Dat werd gevierd met een diverse waaier aan activiteiten, het hele jaar door.

Ongeveer 8% van de Belgische bevolking lijdt aan een zeldzame ziekte. Zo’n ziekte treft slechts weinig mensen, maar heeft grote gevolgen voor het dagelijks leven van de patiënt en zijn omgeving. Het centrum menselijke erfelijk­heid (CME) specialiseert zich al 50 jaar in dergelijke aandoeningen.

Feestprogramma

Voor zijn 50-jarig bestaan stelde het centrum menselijke erfelijk­heid een uitgebreid feest­programma op, met verschillende events gedurende heel 2016. Behalve een academische zitting in aan­wezig­heid van onder meer minister Jo Vandeurzen en rector Rik Torfs, waren er onder meer lezingen, een CME-café, een CME-BBQ voor medewerkers en hun gezin, en een studie­dag over nieuwe ontwikkelingen in de genetica en personalised medicine.

Naar aanleiding van de verjaardag bracht koningin Mathilde op donderdag 23 juni een bezoek aan de artsen en medewerkers van het CME. De koningin ontmoette tijdens haar bezoek ook enkele patiënten en hun families. Verder nam ze tijdens haar bezoek een kijkje in de onderzoeks­laboratoria van professor Patrik Verstreken en professor Jan Cools.

Wetenschaps­café tijdens Dag van de Weten­schap

Tijdens de Dag van de Weten­schap op 27 november werd weten­schap en technologie in Vlaanderen in de kijker gezet. Ook de Groep Biomedische Weten­schappen KU Leuven, UC Leuven-Limburg en UZ Leuven bundelden hun krachten op één locatie op de Health Sciences campus Gasthuisberg. In het CME werd een wetenschaps­café georganiseerd met Lieven Scheire en er vonden verschillende workshops rond genetica plaats.

Ziekenhuis 3.0

Bijzonder in het feest­programma was de bijdrage van het centrum menselijke erfelijk­heid aan de Leuvense stads­festival Utopia, rond de Engelse humanist en geleerde Thomas More en zijn boek Utopia. In het kader daarvan organiseerde het CME in campus Gasthuisberg de tentoon­stelling ‘Ziekenhuis 3.0’ over het ziekenhuis van de toekomst.

De tentoon­stelling Zieken­huis 3.0 is uit­gemond in een project rond het zieken­huis van de toekomst, dat soms al dichter­bij blijkt dan men denkt.
prof. dr. Eric Legius

Professor Eric Legius, dienst­hoofd centrum menselijke erfelijk­heid: “Voor de viering 50 jaar CME wilden we, naast de activiteiten binnen ons vak­gebied, een initiatief te nemen voor een breder publiek. Het stads­festival Utopia bood ons de kans om binnen een groter geheel een tentoon­stelling te brengen die breder ging dan genetica alleen. De tentoon­stelling is uitgemond in een project rond het ziekenhuis van de toekomst, dat soms al dichter­bij blijkt dan men denkt.”

Overlijden stichter CME

Jammer genoeg overleed op 23 januari 2017 de stichter en bezieler van het CME, prof. dr. Herman Vanden Berghe. Professor Vanden Berghe startte in 1966 het centrum menselijke erfelijk­heid (CME), waarvan hij jaren­lang directeur was. Hij bouwde het CME uit tot een centrum dat vrijwel alle sub­disciplines in de genetica bestrijkt: van genetische kliniek tot het Human Genome Project, met daarnaast een stevige verankering in de cel­biologie.

Laatste aanpassing: 23 oktober 2023