Ruggenprik om diagnose ALS te stellen

22 juni 2017
Onderzoekers van UZ Leuven en KU Leuven hebben een betrouwbare test ontwikkeld om te bepalen of je ALS hebt. In het ruggenmergvocht van ALS-patiënten zitten meer neurofilamenten: hoe meer neurofilamenten, hoe vergevorderder de ziekte is.

Onderzoekers van UZ Leuven en KU Leuven maakten in juni 2017 bekend dat ze een betrouwbare test ontwikkeld hebben om te bepalen of iemand ALS heeft. In het ruggenmergvocht van ALS-patiënten zitten meer neurofilamenten en hoe meer neurofilamenten, hoe verder de ziekte gevorderd is.

Standaard duurt het maanden vooraleer patiënten met zekerheid de diagnose ALS kunnen krijgen. De nieuw ontwikkelde test gebeurt aan de hand van een ruggenprik, waarmee biomerkers voor ALS in het lumbaal vocht opgespoord kunnen worden.

Betrouwbaar

Prof. Koen Poesen (UZ Leuven): “We konden aantonen dat vooral een bepaald type neurofilament sterk stijgt in het lumbaal vocht van mensen met ALS. Ook het onderscheid tussen ALS-patiënten en mensen die last hebben van krachtverlies door een andere aandoening, konden we duidelijk aantonen. De test voldoet aan alle voorwaarden om als betrouwbare diagnostische test te dienen.”

Vroege diagnose

Prof. dr. Philip Van Damme (UZ Leuven): “De diagnose van ALS gebeurt tot op vandaag op basis van een klinisch onderzoek van de arts. De voor ALS kenmerkende ziekteprogressie, met krachtverlies dat zich uitbreidt van het ene naar het andere lichaamsdeel, laat toe een zekerheidsdiagnose te stellen. Maar in vroege ziektestadia is een diagnose moeilijk. De gemiddelde duur tussen de eerste klachten en de diagnose is ongeveer een jaar. Voor een snellere diagnose zijn betere testen nodig: we hopen dat we dat met deze test kunnen waarmaken.”

In een opvolgstudie zal verder onderzocht worden of de test in het allervroegste stadium ALS kan vaststellen, zowel in het bloed als in lumbaal vocht.

 

Gerelateerd

Laatste aanpassing: 21 januari 2021