Intimiteit en seksualiteit - jong en kanker

Als je vragen hebt rond seksualiteit en intimiteit, kan je hierover spreken met een psycholoog en/of seksuoloog in UZ Leuven. Vraag hiernaar via je arts of verpleegkundige.

Seksuoloog in UZ Leuven

De seksuoloog heeft oog voor wat er lichamelijk mogelijk is maar ook hoe jij en je partner zich voelen en hoe je met de verschillende veranderingen kan omgaan. De seksuoloog kan jou onder meer informatie geven over de invloed van de behandeling op je seksualiteit, seksuele veranderingen, relationele spanningen, enz.

  • Op een aantal afdelingen kan je terecht bij de onco-seksuoloog. Dit is gratis en een gesprek is mogelijk aan bed of in een afzonderlijk lokaal. Vraag ernaar bij je arts, sociaal werker of onco-psycholoog.
  • Je kan ook terecht op de raadpleging van het centrum voor klinische seksuologie en sekstherapie voor individuele therapie of koppeltherapie. Dit is betalend en op afspraak.

Podcasts

De bespreekkamer

Je staat in het midden van je leven, en dan opeens: kanker. Zet je je kale kop dan op je Tinderprofiel? Hoe vertel je een geliefde dat je amper nog wat voelt daaronder? En hoe ga je als single om met een verhoogd libido als gevolg van de prednison? Is je lichaam nog seksueel als je een borst of balzak mist?

In de Nederlandse podcast ‘De Bespreekkamer’ onderzoekt journaliste Daan Borrel de invloed van kanker op seksualiteit en intimiteit bij jonge mensen met kanker omdat deze onderwerpen in de spreekkamer lang niet altijd aan bod komen.

Naar de podcast "De bespreekkamer"

De herontdekking van haarzelf

De herontdekking van haarzelf is een openhartige podcastserie over veranderingen in de vrouwelijke seksualiteit na de behandeling van borstkanker. In deze serie vertellen vrouwen en partners over hun ervaringen en wat kan helpen. Daarnaast geven professionals uitleg en adviezen.

Naar de podcast 'De herontdekking van haarzelf'.

Kanker en seks

Kanker heeft invloed op de beleving van seksualiteit en intimiteit in een relatie. Hoe groot de impact is, verschilt per persoon. Geen verhaal is hetzelfde. Maar dát er voor veel patiënten en hun partner het een en ander verandert, is een feit.

Lees meer op www.nfk.nl.

 

Oncohulp Vlaanderen

Op de website Oncohulp Vlaanderen kan je een psycholoog of seksuoloog in jouw regio vinden die ervaring heeft met kanker, binnen of buiten het ziekenhuis.

Brochures

PDF
Stoma en goesting
PDF - 897.39 Kb
Laatste aanpassing: 31 juli 2024