Verminderde zin
Uw zin om te vrijen kan ook verminderd zijn door een aantal lichamelijke klachten zoals vermoeidheid en misselijkheid.
Tijdens die moeilijke periode had ik veel meer aan een knuffel dan aan seks. Liefde, knuffels, schouderklopjes … dat soort dingen.
Vrouwen kunnen last krijgen van vaginale droogte, de menstruatie kan voor kortere of langere tijd stoppen en er kunnen menopauzale klachten optreden zoals warmte-opwellingen of stemmingswisselingen.
Mannen kunnen, vaak tijdelijk en afhankelijk van de behandeling, last hebben van erectiestoornissen of ejaculatieproblemen.
Spreek erover met elkaar
Het bespreekbaar maken van seksuele problemen, zorgen of vragen is belangrijk, maar niet zo evident. Misschien worstelen jullie om de juiste woorden te vinden. Misschien vindt u het moeilijk om over seksualiteit te beginnen om de andere niet te belasten, om hem of haar te sparen. Door erover te praten met uw partner leer je elkaar beter begrijpen en ontdekken jullie samen op welke manier jullie seksualiteit en intimiteit in deze periode willen beleven.
Door alles wat veranderd is, kan seksualiteit nu eerder als een opgave aanvoelen.
- Neem voldoende tijd om elkaar weer te (her)ontdekken.
- Ga er niet van uit dat seksualiteit spontaan terug op gang komt. Dat vraagt tijd en oefening.
- Hebt u last van vermoeidheid? Bespreek dan samen op welk tijdstip het wél lukt en fijn is om te vrijen.
Sommige koppels kiezen er ook voor om seksualiteit achterwege te laten en meer de focus te leggen op andere zaken die verbinden.
Vraag advies of hulpmiddeltjes
Voor sommige lichamelijke klachten bestaan oplossingen.
Vaginale droogte
Mogelijke oplossingen voor vaginale droogte:
- Wekelijks een vaginale bevochtiger gebruiken
- Glijmiddel bij seksueel contact
De meeste van die producten zijn zonder voorschrift verkrijgbaar, maar vraag uw arts gerust om een voorschrift als dat de drempel verlaagt om de apotheek binnen te stappen.
Ik heb erover gepraat met mijn partner, en daarna heb ik de stap gezet om er met mijn oncologe over te praten. Zij heeft me een bevochtiger voorgeschreven tegen vaginale droogte: works like a charm!
Erectiestoornissen
Ondervindt u last van erectiestoornissen, en vindt u moeilijk andere manieren om toch nog te kunnen genieten van elkaar, bespreek dit dan zeker met uw arts.
Hij of zij zal samen met u bekijken of medicatie aangewezen is. Mogelijk verwijst de arts u ook naar een uroloog of androloog.
Ik durfde niet meer te vrijen omdat ik bang was dat ik weer geen erectie zou krijgen. Toen ik hierover sprak met mijn arts, heeft hij me gezegd dat de behandeling wel degelijk een effect heeft op mijn erectie en dat dit na de therapie stilaan zou verbeteren. Daardoor maak ik me minder zorgen en geniet ik nu op andere manieren met mijn partner.
Anticonceptie en condooms
Tijdens uw behandeling en tot enkele maanden nadien is het belangrijk om voorbehoedsmiddelen (bijvoorbeeld een condoom) te gebruiken.
Zwangerschap
Een mogelijke zwangerschap moet nu immers voorkomen worden, omdat de therapie schadelijk kan zijn voor de baby. Bespreek het zeker met uw arts als je nog een kinderwens hebt.
Veiligheid partner
Los van zwangerschap, is het raadzaam de eerste dagen na de toediening van de behandeling een condoom te gebruiken. Restanten van de geneesmiddelen kunnen ook in sperma of vaginaal vocht zitten (tot maximaal zes dagen). Daarom is het in de eerste week na chemotherapie voor uw partner veiliger om met een condoom te vrijen. Orale seks wordt in deze periode het best vermeden.
Vragen of advies
Zit u nog met vragen over bijwerkingen van chemotherapie? Neem contact op met uw zorgverleners.
Bijkomende hulp
Met vragen over seksualiteit kunt u terecht bij uw zorgverleners in het ziekenhuis.
Daarnaast zijn er ook andere mogelijkheden voor vragen, advies en begeleiding.
CeKSS
Voor persoonlijke begeleiding kunt u ook terecht bij het centrum voor klinische seksuologie en sekstherapie.
Seksuoloog
Een seksuoloog in uw buurt vindt u via de website van de Vlaamse Vereniging van Seksuologen.
Steun of luisterend oor
Hopelijk vindt u steun en een luisterend oor bij uw naasten en onze zorgverleners.
Daarnaast kunt u ook nog terecht bij andere kanalen voor een goed gesprek of een luisterend oor.