Jaarcontrole
Om een beeld te krijgen van je gezondheidstoestand, onderga je één keer per jaar enkele extra onderzoeken. We noemen dat de jaarcontrole.
Deze extra onderzoeken zijn nodig om na te gaan of je tekenen vertoont die kunnen wijzen op mogelijke complicaties. Zo kunnen we mogelijke complicaties of problemen vroegtijdig opsporen en behandelen.
Bloedafname
Minstens één keer per jaar wordt er een veneuze bloedafname gedaan. Dat is een prik in je arm (of hand) om bloed af te nemen. Er wordt dan ook nagekeken of de bloedwaarden in orde zijn en of er geen bijkomende problemen zijn.
Pijn bij kinderen
We doen er alles aan om pijn bij patiënten te voorkomen. Bij kinderen doen we extra inspanningen, om te voorkomen dat ze trauma's oplopen of chronische pijnpatiënt worden op latere leeftijd.
We gebruiken hiervoor allerlei tools op kindermaat, gaande van verdovende pleisters tot heuse virtualrealitybrillen die kinderen afleiden tijdens een pijnlijke procedure.
Urineonderzoek
Eén keer per jaar wordt je urine gecontroleerd op microalbumine. Hiervoor moet je je ochtendurine (van één volledige nacht) meebrengen. Wanneer je gaat slapen, plas je in het toilet. Als je ’s nachts moet opstaan om te plassen, hou je deze urine bij, samen met de urine van de ochtend. Als je ’s nachts niet moet plassen, is het dus enkel de ochtendurine die je moet bijhouden.
Door je diabetes heb je op lange termijn een hogere kans op schade aan je nieren, vooral als je diabetes slecht geregeld is. Het eerste wat daarop wijst is te veel microalbumine (eiwitten) in je urine. Als we op tijd ontdekken dat je te veel microalbumine in je urine hebt, kan daar nog wat aan gedaan worden.
Oogarts
Net zoals voor je nieren, is slecht geregelde diabetes ook slecht voor je ogen. Ook hierbij is het zo dat als beginnende schade aan je ogen tijdig ontdekt wordt, je er nog wat aan kunt doen. Daarom moet je één keer per jaar voor controle naar de oogarts. Dat mag een oogarts van je eigen keuze zijn, dus ook in de buurt waar je woont. Je vraagt dan aan je oogarts of die een verslag naar je arts in UZ Leuven opstuurt of brengt het verslag mee naar de raadpleging.
Tandarts
Vanaf de leeftijd van 3 jaar breng je minstens één keer per jaar een bezoek aan de tandarts. De tandarts moet niet alleen je tanden controleren, maar ook je tandvlees.
Gespecialiseerd team
Daarnaast krijg je jaarlijks ook een afspraak met alle leden van het diabetesteam. Het kinderdiabetesteam bestaat uit een arts, diabetesverpleegkundige, diëtiste en psychologe.