Name of data controller/Naam van verwerkingsverantwoordelijke
Glynis Frans en Ann Verdonck
Beschrijving
Schildklierfunctietesten behoren tot een van de meest aangevraagde testen in de klinische biologie. Artsen vragen deze bloedtesten aan om te controleren of de schildklier goed functioneert en om te evalueren of eventuele therapie voor de schildklier (bv. met schildklierhormonen) goed verloopt. Deze testen worden echter vaak op een ongepaste manier aangevraagd (bv. herhaalde testen voor eenzelfde patiënt in een korte tijdsperiode of aanvragen van deze testen bij acute ziekte). Het ongepast aanvragen en interpreteren van deze labotesten kan leiden tot overbehandeling en kan ook hoge kosten met zich meebrengen voor de gezondheidszorg (1,2).
Door implementatie van een Computerized Physician Order Entry (CPOE) systeem, een software om digitaal labotesten aan te vragen in de plaats van op een papieren aanvraagbon, kan het aantal ongepaste aanvragen verminderd worden door standaard aanvraagpanels, medische beslissingshulp (“Clinical Decision Support”) voor opstart therapie, en minimale hertest intervallen te definiëren. In UZ Leuven wordt dit systeem 'DEAL' (Direct Elektronisch Aanvragen van Labotesten) genoemd (3).
Doelstelling(en)
Deze studie onderzoekt hoe vaak schildklierfunctietesten worden aangevraagd binnen UZ Leuven waarbij er ook gekeken wordt naar welke combinaties van testen er aangevraagd worden. De analyseperiode loopt over 10 jaar (van 1-1-2013 tot 31-12-2023) en er wordt hierbij voornamelijk gekeken naar veranderingen in de tijd sinds de invoering van DEAL. Het doel is om te begrijpen of DEAL doorheen de jaren een invloed heeft gehad op de manier van aanvragen met betrekking tot schildklierfunctietesten.
Alle patiënten waarbij schildklierfunctietesten werden aangevraagd in deze periode kunnen geïncludeerd worden in de geaggregeerde data-analyse.
De bevindingen van deze studie kunnen artsen helpen zich bewust te worden van inefficiënt testgebruik. Daarnaast draagt het onderzoek bij aan het optimaliseren van kostenefficiëntie in het klinisch laboratorium.
Link naar website(s) of bronnen met bijkomende informatie
- Artikel Het Laatste Nieuws (HLN): “Behoor jij tot de 6% Belgen die de ‘schildklierpil’ nemen? “Dat gebeurt soms onterecht, en dit zijn de risico’s”, mei 2024, website: https://www.hln.be/gezondheid/behoor-jij-tot-de-6-belgen-die-de-schildklierpil-nemen-dat-gebeurt-soms-onterecht-en-dit-zijn-de-risicos~a8eabea1/
- Artikel CM-Infomatie 281, “Stijgend gebruik van schildklierhormonen”, september 2020, website: https://cm-mc.bynder.com/m/7ed806d53bd2d6e2/original/CM-Info-281-Geneesmiddelen.pdf
- Weemaes M, Appermont J, Welkenhuysen J, Salden I, Leemans P, De Wel N, et al. Implementation of a care pathway based computerized order entry system streamlines test ordering and offers tools for benchmarking clinical practice. Informatics in Medicine Unlocked. 2023;41:101308.