Geur- en smaakveranderingen bij kanker

In het filmpje bespreken onco-diëtisten Sophie en Floor smaak- en geurveranderingen, een veel voorkomend probleem waar mensen met kanker mee te maken kunnen krijgen. Sophie zal in het eerste deel mogelijke oorzaken en gevolgen toelichten. Vervolgens deelt Floor enkele praktische tips om het eetgebeuren weer wat aangenamer te maken.

Dit filmpje werd gerealiseerd dankzij steun van de Stichting tegen Kanker en het Leuven Kankerinstituut.

Deze video heeft ondertitels en kan u dus ook zonder geluid bekijken.

Enkele getuigenissen

Marleen - 50 jaar

Sinds ik met de chemo begon, heb ik last van een vieze geur waardoor ik minder eet en vermager. Dankzij mijn gesprek met de diëtiste kwam ik erachter dat ik er vooral last van had bij de warme maaltijd. Er werd mij aangeraden om geen warme maaltijden meer zelf klaar te maken. Dus nu zit ik in de living terwijl mijn man de maaltijden klaarmaakt. Zo heb ik veel minder last van de vieze geuren die er tijdens de bereiding vrij komen en kan ik opnieuw met iets meer plezier aan tafel gaan.

Younes - 35 jaar

Vroeger was ik verlekkerd op koekjes en chocolade. Sinds ik chemotherapie krijg, is mijn smaak totaal veranderd. Alle koeken die ik vroeger graag at heb ik allemaal geprobeerd, maar er is geen enkele die me nog smaakt, soms proeven ze zelfs vies. Het enige waar ik nog iets smaak van heb zijn zurige voedingsmiddelen zoals yoghurt en fruit. Ik ontdekte ook dat ik door zure voedingsmiddelen te combineren met andere voedingsmiddelen deze me beter smaken. Kaas kan ik bijvoorbeeld niet eten, maar als ik er een zuur augurkje bij eet lukt het wel.

Marcel - 67 jaar

Vroeger was ik een echte levensgenieter en kreeg ik gemakkelijk 2 borden op van mijn lievelingseten: biefstuk friet. Maar de laatste weken smaakt vlees niet meer, de geur ervan bezorgt mij zelfs een misselijk gevoel. Nu eet ik vooral vis of eieren, deze smaken zijn iets zachter. Ook probeer ik meer tussendoortjes te eten zoals wat kaasblokjes of een pudding. Een milkshake is iets wat ik nooit dronk, maar wat me nu eigenlijk wel goed smaakt. Zo krijg ik toch genoeg eiwitten binnen, zonder vlees te moeten eten.

Je kan een oncodiëtist in jouw buurt vinden via www.vdbvd.be

Andere thema's

Vermoeidheid is een veel voorkomende klacht bij of na een diagnose van kanker. Kan je er iets tegen doen en wat dan? Kinesitherapeut Anneleen en verpleegkundig specialist Annemarie geven meer uitleg over deze vermoeidheid, over hoe je ermee kan omgaan en over het belang van bewegen.
Na een diagnose van kanker ervaren veel mensen problemen met concentratie, aandacht en geheugen. Onderzoeker Sabine legt uit wat mogelijke oorzaken kunnen zijn van deze klachten. Nadien geeft oncopsycholoog Leen jou al enkele tips om hiermee om te gaan.
Ontmoet Gillian en Liese, twee psychomotorisch therapeuten in UZ Leuven. Ze leren je in dit filmpje graag iets bij over stress. Enerzijds wat het is en wat het doet met je lichaam en anderzijds hoe je ook terug wat meer rust, controle en ontspanning kan vinden. Bekijk het filmpje.
In dit filmpje leggen Lut en Eline (sociaal werk UZ Leuven) uit waarom het zo belangrijk is om met kinderen te praten over kanker. Ze helpen je ook op weg om het gesprek met je kinderen aan te gaan.
Wanneer je tijdens je loopbaan plots getroffen wordt door kanker, komen er onvermijdelijk vragen naar boven over het werk en werkhervatting. Karolien en Eline (sociaal werk UZ Leuven) gaan in dit filmpje in op enkele van deze vragen. Bekijk het filmpje.
Als je leven getekend wordt door kanker, kan je het gevoel krijgen dat je je vertrouwde leven aan het verliezen bent. Je moet heel veel loslaten: toekomstplannen worden onzeker, je kan bang zijn voor de behandeling,… In dit filmpje willen we de ruimte scheppen om hier even bij stil te staan.
Oncopsychologen en seksuologen Hadi en Hilde geven in dit filmpje meer uitleg over de manier waarop de diagnose en behandeling van kanker impact kunnen hebben op je seksuele leven. We hopen dat het gesprek met je partner, goede vriend(in) en/of zorgverlener hierdoor makkelijker op gang komt. Bekijk het filmpje.
Laatste aanpassing: 17 juni 2024