Bij de start van robotchirurgie in 2007 deed UZ Leuven 200 ingrepen per jaar, in 2023 vonden er in Leuven 1.200 operaties met een robot plaats. De medische vraag naar robotoperaties neemt toe, waardoor het ziekenhuis besloot om fors te investeren in de nieuwste technologie. UZ Leuven kocht zopas vier extra operatierobots aan, waaronder één innovatieve eenarmige robot. Met in totaal zes robots, waarvan er 1 in AZ Diest gebruikt wordt, zullen voortaan zowat alle chirurgische afdelingen in UZ Leuven met de robot aan de slag kunnen. De nieuwe robots zullen ingezet worden bij urologie, neus-, keel-, oor-, gelaats- en halschirurgie, gynaecologie, abdominale heelkunde, hartchirurgie en thoracale heelkunde. Ook bij plastische en reconstructieve chirurgie zal de robot vaker ingezet worden.
Het is onze taak als universitair ziekenhuis om robottechnologie wetenschappelijk te beoordelen en te onderzoeken voor welke ingrepen de nieuwe, maar ook dure, technologie een echte meerwaarde isprof. dr. Wouter Everaerts
Toch wil het universitaire ziekenhuis ook een kritische stem laten horen. De hoge kostprijs die verbonden is aan een robotoperatie, die 1.000 tot 3.000 euro hoger kan liggen dan bij klassieke chirurgie, vraagt om een zorgvuldige selectie van welke ingrepen wel en niet met de robot kunnen gebeuren. Robotchirurgie wordt momenteel, met uitzondering van prostaatverwijdering, nog niet terugbetaald. Het ziekenhuis draait zelf op voor de kosten. Vergelijkende studies naar herstelduur, genezingskans en kosten-batenanalyse van robotchirurgie versus klassieke ingrepen zijn nodig.
Complexe ingrepen
Robotchirurgie gebruikt dezelfde principes als de kijkoperatie: de operatie gebeurt niet meer met een grote snede in het lichaam, maar via kleine snedes van 5 tot 12 millimeter. Bij robotchirurgie bestuurt de chirurg een robot met een console, waardoor die heel precieze bewegingen kan maken. Bovendien heeft de chirurg door de gespecialiseerde camera een haarfijn 3D-beeld van het operatieveld.
Voor heel wat aandoeningen kan robot-geassisteerde chirurgie voordelen bieden voor de patiënt. Dankzij de robot kunnen veel complexere ingrepen via een kijkoperatie uitgevoerd worden, waardoor patiënten minder bloedverlies hebben, minder lang in het ziekenhuis verblijven en sneller herstellen. Bij prostaatverwijderingen in UZ Leuven kan een patiënt na een robotoperatie bijvoorbeeld binnen de 24 uur naar huis, terwijl hij vroeger 5 dagen in het ziekenhuis bleef. Patiënten die een coronaire bypass krijgen via robotchirurgie, verblijven minder lang op de afdeling intensieve zorg, hebben minder bloedverlies en minder complicaties dan bij klassieke chirurgie.