Eerste Belgische patiënten krijgen entero-hormoontherapie bij darmfalen

16 september 2022
Sinds 2021 bestaat er voor patiënten met het short bowel syndrome gloednieuwe medicatie die de darmvlokken laat groeien, waardoor darmen beter voeding kunnen opnemen. Het voorbije jaar kregen de eerste vijf patiënten in België de medicatie, met uitstekende resultaten.

De nieuwe revolutionaire medicatie zorgt ervoor dat infuusvoeding beperkt kan worden of niet meer nodig is bij patiënten met darmfalen. Sinds 2021 bestaat er voor patiënten met het short bowel syndrome gloednieuwe medicatie die de darmvlokken laat groeien, waardoor darmen beter voeding kunnen opnemen. Mensen met het zeldzame short bowel syndrome hebben een te korte darm, als gevolg van operaties of zuurstoftekort. Dat veroorzaakt darmfalen, waardoor ze onvoldoende voedingsstoffen uit de darm opnemen om te kunnen overleven.

UZ Leuven leidde de voorbije jaren al enkele klinische studies met een hormoontherapie bij een twintigtal patiënten. Het voorbije jaar kregen de eerste vijf patiënten in België de medicatie, met uitstekende resultaten: patiënten hadden minder of geen infuusvoeding meer nodig en konden dus weer op een normale manier eten. Het geneesmiddel Teduglutide wordt sinds kort ook terugbetaald. Het geneesmiddel werd voor het eerst getest door de Deense onderzoeker prof. Palle Jeppesen en wordt ook in o.a de USA, Scandinavië, Frankrijk en Duitsland gebruikt voor patiënten met darmfalen.

Drastische verbetering levenskwaliteit

Prof. dr. Tim Vanuytsel, gastro-enteroloog in UZ Leuven: “De sociale impact van die aandoening is groot:  patiënten moeten meerdere dagen per week, soms zelfs dagelijks, aan een infuus gekoppeld worden om voldoende voeding en vocht te krijgen. Dat infuus gebeurt meestal s nachts, om de dag erna te kunnen doorkomen. Met de nieuwe medicatie, een entero-hormoontherapie, kan de voeding via het infuus afgebouwd worden, zodat de levenskwaliteit van de patiënten drastisch verbetert dankzij meer vrije dagen en betere nachten.”

Multidisciplinaire opvolging

UZ Leuven startte vijf jaar geleden met een multidisciplinaire opvolging van patiënten met darmfalen. Het LIFT- team (Leuven Intestinal Failure and Transplantation) bestaat uit verpleegkundigen, diëtisten, maag-darm specialisten en chirurgen. Zij volgen patiënten met darmfalen van nabij op, waardoor de voorbije jaren het aantal katheterinfecties en ziekenhuisopnames verminderde. In zeldzame gevallen is die aanpak niet voldoende en moet er een gezonde darm getransplanteerd worden, al dan niet in combinatie met andere organen. Een darmtransplantatie is de meest zeldzame vorm van transplantatie en gebeurt in UZ Leuven, als enige centrum in Belgie, jaarlijks 2 tot 3 keer.

Symposium

Op maandag 19 september 2022  worden de resultaten van de therapie voorgesteld tijdens het symposium 5 jaar LIFT. 

Laatste aanpassing: 16 september 2022