De meeste mensen met een glioblastoom overlijden na gemiddeld 15 maanden. Maar een kleine groep mensen slaagt erin om meer dan 10 jaar met deze kanker te blijven leven. Met een nieuwe studie hoopt dr. Brecht Decraene een verklaring vinden voor dat grote verschil in overleving.
Vergelijkende studie
In het onderzoek zullen stukjes hersentumor van zowel langetermijnoverlevers als kortetermijnoverlevers met elkaar worden vergeleken. Door de samenstellingen van de hersentumor van beide groepen te vergelijken, hoopt dokter Decraene een antwoord te vinden op de vraag hoe iemand tot wel 10 keer zo lang kan blijven leven.
De cellen in stukjes hersentumor worden met nieuwe technieken onderzocht. Er wordt nagegaan hoe deze cellen met elkaar en de omgevende normale hersencellen communiceren. Tot slot worden de celinteracties en de celsamenstelling van de langetermijnoverlevers vergeleken met die van de kortetermijnoverlevers.
Betere behandeling
Door de unieke elementen in kaart te brengen die verantwoordelijk zijn voor de uitzonderlijk lange overleving bij patiënten met een glioblastoom, ontstaat er meer inzicht in deze complexe kanker. En daarmee kunnen op termijn hopelijk gerichtere behandelingen voor dit type kanker worden ontwikkeld.