Je baby beschermen tegen RSV: wat moet je weten als ouder?

19 september 2024
De overheid raadt aan om baby's geboren vanaf 1 april 2024 te beschermen tegen het respiratoir syncytieel virus (RSV). Werd je baby na 1 april geboren in UZ Leuven? Dan kun je de inspuiting ook laten zetten door je eigen huis- of kinderarts. Kun je daar niet terecht, dan kun je een afspraak maken in UZ Leuven.

Waarom beschermen tegen RSV? 

Het respiratoir syncytieel virus (RSV) is een veelvoorkomend virus dat de luchtwegen infecteert. Hoewel RSV meestal milde, verkoudheidsachtige symptomen veroorzaakt, kan het gevaarlijk zijn voor baby's en ouderen. Het virus kan ernstige luchtweginfecties veroorzaken, zoals bronchiolitis of een longontsteking. 

De overheid raadt daarom aan om baby's geboren vanaf 1 april 2024 te beschermen tegen dit virus door een inspuiting met het middel nirsevimab (Beyfortus®). Als je kind aan bepaalde voorwaarden voldoet en de inspuiting gebeurt voor 1 november 2024, wordt die grotendeels terugbetaald.

Waar kun je terecht voor de inspuiting?

Bij je eigen huisarts of kinderarts 

Je kunt de inspuiting tegen RSV laten zetten door je eigen huisarts of kinderarts. Heb je nog geen huisarts? Neem een kijkje op www.khobra.be voor een overzicht van huisartsen in de regio Oost-Brabant of op www.doctena.be/nl/huisarts/belgie voor een overzicht van andere regio's. 

Voorwaarden om de inspuiting te kunnen zetten: 

  • De mama kreeg geen RSV-vaccinatie (ABRYSVO) tijdens de zwangerschap.
  • Je kind heeft geen gekende bloedingsproblemen (zoals hemofilie) die een prik in de spier tegenhouden. 
  • Je kind is niet ziek op de dag van de inspuiting. 

In UZ Leuven

Enkel voor wie niet terechtkan bij een huisarts of kinderarts, voorziet UZ Leuven een beperkt aantal momenten waarop de inspuiting tegen RSV in het ziekenhuis kan gegeven worden. Daarvoor kun je vanaf 23 september 2024 een afspraak maken. 

Een afspraak maken in UZ Leuven

Verloop van je bezoek aan het ziekenhuis

  • Breng voor een vlotte inschrijving zeker de identiteitskaart van je kind mee. Als je die niet hebt, neem dan de ISI+-kaart of een klever van het ziekenfonds mee. 

  • Op de dag van de inspuiting vul je een vragenlijst in om te kijken of de inspuiting veilig is voor je kind. 

  • Tijdens deze afspraak wordt alleen de inspuiting tegen RSV gegeven. 

  • Je krijgt later een factuur voor de raadpleging in het ziekenhuis, waarvoor je zelf 12 euro betaalt (3 euro bij een verhoogde tegemoetkoming). De prik zelf wordt bijna volledig vergoed, daarvoor betaal je zelf nog 12 euro (8 euro bij verhoogde tegemoetkoming). 

  • Heb je een attest nodig voor sociaal verlof? Vraag dit dan tijdens de afspraak, later kan dit niet meer bezorgd worden. 

Gerelateerd

Laatste aanpassing: 20 september 2024