Neurodegeneratieve ziekten zoals alzheimer en parkinson treffen wereldwijd miljoenen mensen en hebben een aanzienlijke impact op individuen, gezinnen, economieën en de samenleving in het algemeen. Wereldwijd hebben ongeveer 50 miljoen mensen een of andere vorm van dementie en elk jaar komen er bijna 10 miljoen nieuwe gevallen bij. Het vinden van manieren om neurodegeneratie te voorkomen, te behandelen en te genezen is een van de meest dringende medische noden van vandaag.
Toonaangevende neurowetenschappers van vier Europese toponderzoeksinstituten zijn ervan overtuigd dat samenwerking de enige manier is om die uitdaging aan te gaan. Het Duitse Centrum voor Neurodegeneratieve Ziekten (DZNE), het Paris Brain Institute, Mission Lucidity in België en het UK Dementia Research Institute hebben zich ertoe verbonden om expertise te delen en een sterke gezamenlijke stem te vormen om het hersenonderzoek te bevorderen en een einde te maken aan de historische onderfinanciering ervan in Europa.
Prof. Pierluigi Nicotera, wetenschappelijk directeur van DZNE: "De toegevoegde waarde van het verbinden van de grote Europese organisaties die onderzoek doen naar neurodegeneratie is de afgelopen jaren steeds duidelijker geworden.” Een nieuwe alliantie is nu geboren: CURE-ND. "Met CURE-ND willen we in Europa een gezamenlijke reactie op gang brengen om deze ziekten aan te pakken."
"Samen vertegenwoordigen we een kritische massa van meer dan 2000 onderzoekers", voegt Prof. Alexis Brice, directeur-generaal van het Paris Brain Institute, toe. "We hebben duidelijke synergieën en complementariteiten tussen onze centra, die een zeer efficiënt en krachtig antwoord mogelijk moeten maken. Onze alliantie omarmt een gezamenlijke inspanning om het tempo van wetenschappelijke ontdekkingen te versnellen en doorbraken op het gebied van neurodegeneratieve ziekten te bevorderen."
Prof. dr. Mathieu Vandenbulcke, wetenschappelijk voorzitter van Mission Lucidity: "Ons ambitieus initiatief gaat van het ontrafelen van ziektemechanismen tot het verbeteren van de klinische zorg. CURE-ND zal een stroomversnelling betekenen voor de ontwikkeling en wereldwijde toepassing van neurotechnologieën die de zorg voor de patiënten van vandaag en morgen verbeteren."
CURE-ND zal een stroomversnelling betekenen voor de ontwikkeling en wereldwijde toepassing van neurotechnologieën die de zorg voor de patiënten van vandaag en morgen verbeteren.Prof. dr. Mathieu Vandenbulcke, ouderenpsychiater in UZ Leuven en wetenschappelijk voorzitter van Mission Lucidity
Naast het samenbrengen van excellente wetenschap om het onderzoek te stimuleren en de klinische zorg te optimaliseren, wil CURE-ND de aandacht trekken op de noodzaak om neurodegeneratieve ziekten spoedig aan te pakken en lobbyen voor de nodige financiering van onderzoek op dit gebied. De partners vragen om een gecoördineerde langetermijnvisie en financiering van hersenonderzoek in Europa.
"Over de grenzen heen samenwerken om neurodegeneratie aan te pakken is belangrijker dan ooit. Met de aanhoudende pandemie, de bezuinigingen in Horizon Europa en de onzekerheid rond Brexit ben ik er trots op dat deze toonaangevende instituten de verantwoordelijkheid op zich nemen om de noodzakelijke vooruitgang te bevorderen. Het is nu tijd om de handen in elkaar te slaan, niet om uit elkaar te gaan", besluit Prof. Bart De Strooper, directeur van het Britse Dementia Research Institute.
Het Duitse Centrum voor Neurodegeneratieve Ziekten (DZNE) onderzoekt alle aspecten van neurodegeneratieve ziekten met het oog op de ontwikkeling van nieuwe benaderingen van preventie, behandeling en gezondheidszorg. Het DZNE bestaat uit tien locaties in heel Duitsland en werkt nauw samen met universiteiten, universitaire ziekenhuizen en andere instellingen op nationaal en internationaal niveau. Het DZNE is lid van de Helmholtzvereniging.
Mission Lucidity werd opgericht in 2018 en is een samenwerkingsverband tussen vier onderzoeksinstellingen in Leuven, België: imec, KU Leuven, UZ Leuven en VIB. Samen willen ze baanbrekende technologieën ontwikkelen om neurodegeneratieve ziekten beter te begrijpen, te voorspellen, te diagnosticeren en te behandelen.
Over het Paris Brain Institute
Het Paris Brain Institute, dat in 2010 werd opgericht, is een wetenschappelijk en medisch onderzoekscentrum van internationale topkwaliteit, gevestigd in Parijs in het hart van het ziekenhuis Pitié-Salpêtrière. Het innovatieve model brengt patiënten, artsen, onderzoekers en ondernemers samen op één plek met een gemeenschappelijk doel: het begrijpen van de hersenen en het versnellen van de ontdekking van nieuwe behandelingen voor ziekten van het zenuwstelsel. Het Instituut omvat dus een netwerk van meer dan 700 onderzoekers en clinici, 10 geavanceerde technologische platforms, 1 klinisch onderzoekscentrum en meer dan 1.000m² voor de incubatie van starters. Sinds 2017 is het ook de gezondheidspartner van Station F, waardoor het een concurrentievoordeel heeft op het gebied van de aangesloten gezondheidszorg. Dit jaar viert het Paris Brain Institute zijn tiende verjaardag.
Over het UK Dementia Research Institute
Het UK Dementia Research Institute (UK DRI) is de grootste investering in dementieonderzoek in het Verenigd Koninkrijk. Het werd in 2017 opgericht door de oprichters, de Medical Research Council, Alzheimer's Society en Alzheimer's Research UK, en het instituut, dat een bedrag van 290 miljoen pond vertegenwoordigt, is gevestigd in zes vooraanstaande Britse universiteiten: Universiteit van Cambridge, Universiteit van Cardiff, Universiteit van Edinburgh, Imperial College London en King's College London, met zijn centrale hub aan de UCL. Het Britse DRI werkt aan manieren om mensen met alle soorten dementie te voorkomen, te behandelen en te verzorgen, en aan manieren om de hersenen gezond te houden.