Minder schade
Radiotherapie wordt bij een zwangerschap normaal vermeden omdat het schadelijk kan zijn voor de ongeboren baby. Maar protontherapie, een innovatieve maar dure bestralingstechniek, zou veel minder schade aanrichten dan de klassieke fotontherapie.
1 op de 1000 vrouwen krijgt kanker tijdens de zwangerschap, en tot nu kon maar 1 tot 3 procent van hen radiotherapie krijgen. Het is dus veelbelovend nieuws dat er nu onderzoek zal gebeuren naar protontherapie om zwangere vrouwen die kanker krijgen te kunnen bestralen, zonder risico voor het ongeboren kind.
Het doel van dit onderzoek is dat we door het gebruik van protontherapie voor elke zwangere patiënt de meest optimale bestralingsbehandeling kunnen ontwikkelen, waarbij het ongeboren kind maximaal wordt beschermd.Prof. dr. Maarten Lambrecht
Prof. dr. Maarten Lambrecht (radiotherapeut-oncoloog UZ Leuven): "Het doel van dit onderzoek is dat we door het gebruik van protontherapie voor elke zwangere patiënt de meest optimale bestralingsbehandeling kunnen ontwikkelen, waarbij het ongeboren kind maximaal wordt beschermd. Dit is enkel mogelijk dankzij de unieke samenwerking tussen onze dienst radiotherapie-oncologie, INCIP (professor Frederik Amant) en het SCK-CEN (Marijke de Saint-Hubert), en dankzij de financiële steun van Stichting tegen Kanker."