Bij de nieuwe metriek kan de grootte van de patiënt rechtstreeks op basis van röntgendata ingeschat worden. Die data staan ter beschikking via de zogenaamde DICOM-header, het datakaartje van elke medische scan. Daarin staan demografische informatie over de patiënt en technische gegevens van het beeld. “Door de dosisberekeningen voor een röntgenscan nu automatisch op basis van deze data te laten uitvoeren, zal de dosis steeds persoonsgebonden en dus zo accuraat mogelijk zal zijn”, legt stralingsfysicus Hilde Bosmans uit.
Risico’s inschatten
Hoe lager de röntgendosis, hoe kleiner de mogelijke impact van de straling op het lichaam van de patiënt. Via een geautomatiseerd dosisbeheersysteem zal het volgens professor Bosmans nu mogelijk worden om de door straling veroorzaakte risico’s voor alle patiënten correct in te schatten, in het bijzonder voor zwaarlijvige of dunne patiënten. Dit is vooral belangrijk voor patiënten die regelmatig röntgenbeelden moeten laten maken.
Kwaliteitsvolle zorg
De nieuwe methodologie is het resultaat van het doctoraatsproject van An Dedulle. In een artikel in Physics in Medicine & Biology legt zij haar aanpak in detail uit. Op de afdeling radiologie van UZ Leuven zal de methode nu geïntegreerd worden. Bosmans: “We staan in UZ Leuven al jaren op de eerste rij als het gaat over de monitoring van de juiste stralingsdosis voor elke patiënt. Dit is een logische stap in ons streven naar kwaliteitsvolle zorg.”
De ontwikkeling is onderdeel van een groter project om de dosisinschatting van zowel 2D-röntgenscans als CT-scans volledig automatisch te laten verlopen. Daarvoor werkt UZ Leuven samen met zijn spin-off bedrijf Qaelum NV. Het doctoraatsproject werd doorgevoerd in het kader van een Baekeland grant die de academische wereld en de industrie laat samenwerken.