Prof. Paul Herijgers start als CEO UZ Leuven

5 augustus 2024
Op maandag 5 augustus begint prof. dr. Paul Herijgers als nieuwe CEO van UZ Leuven. Waar zullen zijn accenten liggen de komende jaren? En wat motiveert hem om als bestuurder van UZ Leuven aan de slag te gaan?

De 3 pijlers van het universitaire ziekenhuis zijn algemeen bekend: uitstekende zorg, onderzoek en opleiding. Het zijn niet toevallig drie luiken waarin prof. dr. Paul Herijgers tijdens zijn loopbaan veel ervaring opdeed. In 1998 startte hij als hartchirurg op de afdeling cardiale heelkunde van UZ Leuven. In 2011 werd hij benoemd tot departementsvoorzitter van de cardiovasculaire wetenschappen, waar hij niet alleen zelf onderzoek deed, maar het ook coördineerde. In 2016 ging hij aan de slag als decaan van de faculteit geneeskunde en verdiepte hij zich in de opleiding van artsen. 

Zijn loopbaan bereidde hem dus goed voor op zijn nieuwe rol als gedelegeerd bestuurder. Professor Herijgers: “Het is een voordeel om die drie domeinen grondig te kennen, niet alleen om de gevoeligheden te zien, maar ook de mogelijkheden. Zo is het makkelijker om een beleid te voeren dat de interactie tussen zorg, opleiding en onderzoek kan verbeteren.”

Drie accenten

Een uitgebreid beleidsplan voor de komende jaren zal professor Herijgers in het najaar uitwerken samen met het directiecomité. Maar hij wil alvast meegeven welke drie accenten voor hem het kader zullen scheppen voor dat beleidsplan. 

Beslissingsrecht geven op het juiste niveau: zo wil professor Herijgers dat UZ Leuven zich als organisatie flexibeler kan opstellen in de toekomst. “We blijven een grote organisatie met heel wat regels en natuurlijk moet er een duidelijk kader zijn. Maar we moeten niet vervallen in bureaucratie. Niet elke beslissing moet op directieniveau genomen worden. Dat zal meer werkvoldoening geven aan mensen die bereid zijn om verantwoordelijkheid op te nemen. Het ideaal is een beslissingsniveau zo dicht mogelijk bij de werkvloer. Andere zaken worden dan wel weer beter op directieniveau mee bekeken. Aan ons om uit te zoeken wat waar kan beslist worden in de toekomst.”

Een tweede essentieel aspect van zijn beleid ziet hij in het ondersteunen van medewerkers in hun loopbaan. Intensieve personeelsontwikkeling volgt de talenten van mensen op en kijkt hoe ze voldoening halen uit hun job. “We hebben het voorrecht om met bijna 10.000 mensen te mogen werken. Sommigen van hen staan aan het begin van hun carrière en doen hun eerste arbeidservaring op. Zij moeten later naar ons kunnen terugkijken als een inspirerende werkgever en een betrouwbare partner. Het is een ongelofelijke kans om mensen te kunnen laten groeien in hun job.”

paul herijgers

© UZ Leuven

Professor Herijgers benadrukt als derde het belang van netwerkverbanden, zowel regionaal als supraregionaal. “Het locoregionale netwerk Plexus is klaar om een volgende stap te zetten. We willen uitstekende zorg bieden in onze regio, liefst zo dicht mogelijk bij de woonplaats van de patiënt. Dat kunnen we als UZ Leuven niet alleen. Daarnaast blijft natuurlijk de helft van onze patiënten supraregionaal. Ook daar moeten we actiever netwerken uitbouwen en voor bepaalde medische specialisaties nauwer samenwerken met andere ziekenhuizen. Dat is belangrijk om te kunnen blijven innoveren en om de beste opleiding te kunnen blijven geven.”

Van hartchirurg naar bestuurder

In zijn nieuwe functie zal professor Herijgers niet langer opereren. "Hartchirurgie vereist een intensieve patiëntopvolging en honderd procent focus op je patiënten. Als gedelegeerd bestuurder zijn er zoveel andere taken die daarmee interfereren. Bovendien hebben we fantastische hartchirurgen in huis: ik ben daar niet onmisbaar." Hij blijft wel betrokken bij de organisatie van het vaardigheidscentrum lichaamsdonatie, hoewel hij zijn onderwijscapaciteit zal terugschroeven om zich volledig te kunnen richten op zijn rol als CEO.

Zijn er gelijkenissen tussen de job van een hartchirurg en een CEO? “Het is natuurlijk iets helemaal anders om met een individuele patiënt of een organisatie van 10.000 mensen bezig te zijn. Maar ik zie ook gelijkenissen: beide jobs vereisen doorzettingsvermogen en focus. Ook als hartchirurg moet je creatief zijn om snel een oplossing te vinden. Ik ben me zeer goed bewust van het onmiddellijke effect van een beslissing: als chirurg word je onmiddellijk geconfronteerd met de gevolgen van iets dat misloopt. Dat achterliggende idee is belangrijk: we denken altijd aan het welzijn van de patiënt. We denken en handelen voorzichtig, maar doelgericht, goed onderbouwd met wetenschap en met goed opgeleide mensen.”

Inspirerend leiden

Professor Herijgers wil inspireren door het goede voorbeeld te geven en transparant te communiceren. "Practice what you preach is mijn motto. Als bestuurder moet je het goede voorbeeld geven, ook in menselijke relaties. Mijn ambitie is om mensen aan te sporen en hen eerder de mogelijkheden dan de problemen te laten zien. Het is mijn plan om met een empathische blik vooruit te kijken. Om mensen te motiveren en zo ons universitaire ziekenhuis toekomstbestendig te maken. Als gedelegeerd bestuurder kun je niet op alle kleine individuele dingen focussen, maar hou je het bredere plaatje in het oog. Ik beloof dat ik hard zal werken.”

We denken altijd aan het welzijn van de patiënt
prof. dr. Paul Herijgers

Wat motiveerde professor Herijgers om zich kandidaat te stellen als gedelegeerd bestuurder? “Ik vind het een voorrecht om een organisatie als UZ Leuven mee te mogen leiden. We hebben een fantastisch toonaangevend ziekenhuis, met bijzonder gemotiveerde mensen: dat is een klompje goud in je handen. In team samenwerken deed ik altijd graag. Dat team is nu enerzijds het directiecomité, maar ook de 10.000 medewerkers van UZ Leuven. En in ruimere zin ook KU Leuven. We trekken allemaal aan hetzelfde zeel. Onze missie is belangrijk, zowel voor kwetsbare patiënten, die hun gezondheid of soms hun leven aan ons toevertrouwen, als voor de hele maatschappij. Het is een eer om dat klompje goud te mogen bijboetseren en het toekomstklaar te maken.”

Laatste aanpassing: 30 augustus 2024